fredag 19 december 2014

Orlando - där alla blir barn på nytt.

Orlando i Florida är känd för sina temaparker, allra mest förknippas staden med Disney World. Här finns upplevelser för barn och vuxna, för alla åldrar och smaker. Även den mest skeptiska karusellåkare som jag kommer att ha kul här.Vi anlände till ovanligt kall Orlando. En vanlig vinterdag brukar det vara +20 C grader varmt. Nu vaknade vi till knappt några plus grader och hörde på nyheterna att det hade varit frost i norra Florida.


Senare på dagen blev det varmare men vi var glada att vi hade varma kläder på. Amerikanerna tyckte att det var jättekallt. Det extremt kalla vädret i Orlando under de två dagarna vi var där gjorde att nöjesparkerna besöktes av färre människor än normalt och vi slapp stå i kö.

Måste tilläggas att även om Florida kan drabbas av kalla vindar och kyla, så händer detta väldigt sällan, kanske vart fjärde år under några dagar. Oftast sker det när det är riktigt kallt i New York City regionen och kylan kryper ner till söder.


I Orlando finns det något för hela familjen. Problemet är snarare att välja bort. Därför rekommenderar jag att göra lite förarbete hemma innan resan. Ta reda på vilka attraktioner de olika nöjesparkerna erbjuder. Sedan utgå från era intressen och barnens ålder.


Vi valde att besöka båda Universal´s film nöjesparker som passar lite äldre barn -  Universal Studios och Universal´s Island of Adventure.


Varför just dessa parker?

Dels hade barnen läst alla Harry Potter-böckerna och på Universal hade de nyligen öppnat ett nytt område med Harry Potter tema. Dels erbjöd dessa parker förutom vanliga roller coasters  (berg-och dalbanor ) virtuella 3D och 4D åkturer.
Och vi blev inte besvikna. Speciellt häftig var "Harry Potter and the Forbidden Journey" åktur där man färdades som Potter på sin kvast och mötte de mörka krafterna. Upplevelsen förstärktes ytterligare av en dimension - lukt och känsel.


Efter åkturen kunde vi promenera runt i en snötäckt Diagon Alley, och nej - snön där var inte riktig. Den kunde varit äkta med tanke på kylan, men så illa var det inte!


En av barnens favoriter blev Simsons Ride där hela åkattraktionen var en simulerad 3D åktur. Även vi vuxna tyckte att den var verkligen rolig.


Besöket på Universal avslutades med en stor hamburgare på Hard Rock Café.Efter en hel dag i parken blir man väldigt trött men finns orken kvar -  bege er på kvällen till Universal City Walk. Där kan man äta, se på bio, shoppa godis och annat.

Några resetips till Orlando besöket

Gå in på temaparkens hemsida och kolla under fliken Rides den minsta tillåtna längden på de olika åkattraktionerna. Det kan bli en sådan besvikelse att betala ett dyrt inträde och sedan upptäcka att många av åkturer kräver en viss längd  eller att berg-och dalbanorna är alldeles för häftiga för era barn.
Några av de häftigaste åkturerna hade en speciell stol precis vid ingången där man kunde provsitta för att veta om man blir insläppt. Detta för att säkerhetsbygeln skulle fungera. Sorgligt nog såg vi en del vuxna som inte fick plats i en sådan provstol och fick vända.

Så här står det på hemsidan om turen Revenge of the Mummy som vi tyckte var jättehäftig:
Här krävs minst 121 cm (längd i inches / 1 inch= 2,5 cm)

ICON_HeightAt least 48"ICON_CoasterRoller CoasterICON_Best_ForBest for Teens

Planera inte in för många nöjesparker.
Det tar en hel dag att utforska en temapark, särskilt om det är högsäsong. Du får räkna med kö till de populäraste åkattraktionerna.
Många rekommenderar att köpa till olika varianter av priority pass där man får förtur eller får åka attraktionen ett visst klockslag. Detta kan vara bra under storhelger men vi hade vanliga biljetter och hade inte så långa köer.
Det finns speciella appar och en hemsida där du kan se kötider och så kallad crowd calender, dvs när är det mest folk i parkerna.


Kom tidigt och prioritera åkturer
För att undvika stå i kö kan man använda sig av ett annat knep. Var på plats vid ingången tidigt på morgonen och när grindarna öppnas gå direkt till den mest populära attraktionen om ni vill åka den. Oftast ligger den längst bort i parken. På så sätt kommer ni att avverka åkturer i motsatt riktning än de flesta besökare. Med denna strategin kunde vi åka Harry Potter åkturen flera gånger innan kön började bildas.

Köp biljetter på nätet så slipper ni köa för att komma in i parken. Detta kan man göra dagen innan från hotellet ni bor på.

Ta reda på vädret innan ni reser. En bra sida där det finns längre prognoser är accuweather.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar