onsdag 25 februari 2015

Budapest på våren - vi upptäcker Budasidan.

Vilken stad skulle passa oss för en mor-dotter weekendresa i Påsk?

Efter lite research föll valet för Ungerns huvudstad Budapest.

  • Vi ville få lite vårvärme och hoppades på att i mitten av april skulle våren ha kommit till Budapest.
  • Staden stod högt på listan över de billigaste och mest prisvärda storstäderna i Europa förra året, och mycket riktigt blev vår lilla tripp en riktig budgetresa.
  • Priserna på boende var så prisvärda och även flyget med Norwegian hittade vi billigt.
  • Budapest är en av de städerna i Europa som inte har så många röda dagar under påskhelgen vilket skulle minimera risken att allt var stängt. Vi var på jakt efter en studentklänning och hoppades på lite shopping.
  • Som en bonus ville jag att dottern skulle få uppleva den vackra balettföreställningen "Julia och Romeo" som just då gick på Budapests Operahus.


Budapest är enkelt att turista i.
Flygplatsen ligger nära staden och taxiresan till centrum var snabb och billig.
Resetips:
Köp en voucher i kassan på flygplatsen för ett fast pris med taxi till hotellet tur och retur. Vid hemresan kom taxin på avtalad tid. Smidigt och bra.


Det finns gott om små boutique hotell och lägenheter som kostar under en tusenlapp för en natt med frukost.

Vi bodde på ett litet ställe Bohem Art Hotel som vi var mer än nöjda med. Hotellet låg väldigt centralt, nära den kända Vaci utca/shoppinggatan, saluhallen, restauranger, spårvagnen och tunnelbanan. Rummet kanske var i det minsta laget men var väldigt rent och hade ett färgglatt konstverk på väggen.


Det bästa var den enorma frukosten som man kunde äta länge på morgonen. Väldigt bra när man reser på tu man hand med en tonåring som kanske vill sova lite längre på morgonen. Det fanns allt och lite till- goda ostar, kallrökt lax, färskt pressad apelsinjuice, till och med bubbel. Gott och prisvärt!


Bara två kvarter från hotellet hade det nyligen öppnats en ny tunnelbanestation vilket gjorde att vi snabbt kunde ta oss runt i staden.


Där låg också den stora saluhallen. Besök gärna den här matmarknaden. Här köpte vi billig saffran.


Solen strålade och vi började upptäcka staden med att bege oss till Budasidan.

Buda är den historiska delen uppe på en kulle där kungaslottet samt den kända Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen ligger. Helst skall man gå upp dit i klart väder för att njuta av den fina utsikten över staden.


Slottshöjden som är med på UNESCO:s världsarvslista är en av Budapests främsta sevärdheter. För att komma upp till den tar man en gammal bergbana. 


Vill man inte stå i kö till bergbanan, tar man tunnelbana som vi gjorde och promenerar genom den gamla staden med sina pittoreska hus och kyrkor.


Mattiaskyrkan är en väldigt vacker gotisk kyrka som varit en kunglig bröllopskyrka. För att besöka kyrkan och se alla vackra detaljer och fönster måste man köpa en biljett.
Efteråt kan man gå runt i Fiskarbastionen som idag är en terrass och består av flera tornliknande byggnader med en fantastisk utsikt. 

Slå er ner på ett café och bara njut av vyn och våren.


För att komma ner från Slottshöjden fortsätter man till det kungliga slottet där en stig tar er ner för kullen och promenaden bjuder på grönska och utsikt över Budapest.Tillbaka till den andra sidan av Donau - näst på tur är Pestsidan.


Vill du ha andra tips på storstäder som passar för en mor-dotter weekend? 

Läs om våra resor till:


PS. Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook för ännu fler tips på storstadsresor. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar