fredag 27 februari 2015

Budapest - promenader, caféer och ett operabesök.

Budapest är en storstad som är indelad i Buda och Pest som ligger på var sin sida av floden Donau.

Ta en promenad längs Donau i kvällsbelysningen och du kommer att se några av Budapests vackra broar.Man kan också ta en spårvagnstur, antingen längs floden på Pestsidan eller Budasidan. Från turen på Pestsidan ser man Slottshöjden.


Från Budasidan syns Budapests Parlamentet vackert upplyst i nattmörkret.


Parlamentet som är en av Budapests främsta sevärdhet kan besökas med en guidad tur. Boka på nätet för att se den vackra byggnaden som är med på UNESCO:s världsarvslista.


Pest är Budapests centrum med alla breda gator, tjusiga caféer, shopping, museer och operahus.


En resa till Budapest är inte fulländad utan ett besök på någon av de anrika caféerna. Café New York får dig att förflyttas tillbaka i tiden. Stället är dock ett av de dyraste caféerna i staden. Det finns många andra gamla caféer där kaffe med en bit tårta bara kostar hälften så mycket.


Besökare i staden brukar hamna på den kända shoppinggatan Vaci utca. Även vi. Här finns många butiker och restauranger, men också alla turister så vi föredrog att åka och shoppa på en av de stora shoppingcenter som det finns gott om i Budapest.


Ett bra sätt att se sig runt i staden är att hoppa på en spårvagn. Vi tog spårvagnslinje 2 från den närmaste hållplatsen vid Saluhallen och tog en tur längs med Donau. På vägen såg vi Konserthuset och den här lilla figuren.Vi hoppade av vid Kedjebron och slank in på det flotta hotellet Gresham Palace för att spana in den fina lobbyn i Art Nouveau. Efteråt fortsatte vi stadspromenaden till fots och när det var dags för lunch, hittade vi den här färgglada restaurangen Puder som också fungerade som en vernissage för lokala konstnärer.Vår sista dag i Budapest var påskdagen och därför var mycket i staden stängt. Vi tog tunnelbanan till Stadsparken där Széchenyi termalbadet ligger.


Varken jag eller dottern var sugna på att bada men för den som gillar varma bad rekommenderas ett besök här eller i den anrika Gellértbadet som också är en Art Nouveau byggnad.
Mer info om spa och termalbad finns här.


I Stadsparken var det mycket människor som hade kommit hit till påskmarknaden som hölls intill ett slott.


Kvällen avslutades med ett besök på Budapests Stadsopera som är ett av de vackraste operahusen jag har besökt. Den ligger på den stora paradgatan Andrássy Avenue.Att se balettföreställningen "Romeo och Julia" här var en otroligt fin kulturupplevelse.
Vi satt som kungar i vår egen loge för samma pris som de sämsta platserna hade kostat hemma.Nästa morgon återstod bara att ännu en gång njuta av den enorma hotellfrukosten och så var denna mor-dotter weekendresa till Budapest slut. Vi hade ätit gott, bott bra och upplevt mycket för en liten budget.

Läs mer om vår resa till Budapest HÄR.


PS. För fler tips på prisvärda storstadsresor följ den här bloggen på Facebook!


4 kommentarer:

 1. Mkt fin berättelse och vackra bilder.
  När mamma och jag var i Budapest 2013 blev vi besvikna av att ALLA de vackra byggnaderna var bara fejk. Allt återuppbyggdes efter det 2-a världskriget, med tillgängligt byggmaterial. Det är alltså kopior. Och för mig en kopia är en kopia. Margareta parken var stängd för allmänheten utan förklaring och på obestämd tid. Atmosfären var inte särskilt vänlig heller. Tänk att man kan ha så olika erfarenheter av ett och samma stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr blev många av Östeuropas städer raserade i kriget, många vackra byggnader förstördes. Vår resa blev lyckad mycket tack vare den fantastiska balettupplevelsen och det trevliga hotellet. Och ja, människor i gamla öst är ofta sammanbitna och inte så utåtriktade, de är präglade av sin uppväxt. Det var ingen dans på rosor att växa upp under kommunisttider....

   Radera
 2. Hej, Ladybird!
  TACK för intressanta och välskrivna reseskildringar med väldigt vackra foton! Ska åka till Budapest för första gången i mars 2017 och dammsuger nu internet för att vara påläst och förberedd. Din blogg är en guldgruva! Många hälsningar, Christina

  SvaraRadera
 3. Tack för feedback! Alltid roligt att kunna bidra med något.
  Tidigare i år reste många 'proffs'resebloggare till Budapest. Det var en sponsrad resa men det finns många färska tips att hämta. Här är en jättebra inlägg med många länkar till alla som reste till Budapest.
  http://www.freedomtravel.se/2016/06/planera-din-resa-till-ungern/

  Hoppas du får underbar resa!

  SvaraRadera