lördag 14 februari 2015

Första mötet med Kuala Lumpur - Malaysias huvudstad

Efter 12 timmars flygning befinner vi oss på andra sidan jordklotet i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att hälsa på en god vän.


Vi har fått ett resetips om att bekanta oss med staden med en busstur. Vi köper biljetter för ca 90 kr/st och hoppar på en så kallad Hop-on hop-off buss. Den snurrar runt från morgon till kväll, kör förbi och gör stopp vid mer än 20 olika sevärdheter. Man kan kliva av, se sig runt och sedan fortsätta med en ny buss.


Vi bestämmer oss för att åka runt ett tag innan vi kliver av. Många av de moderna byggnaderna i KL är väldigt höga. Storstadens symbol Petronas Twin Towers med sina 88 våningar var fram till året 2003 världens högsta byggnad.


Under bussfärden ser vi att staden verkligen är en mix av nytt och gammalt, modernt och traditionellt.Första stället vi hoppar av på är vid Istana Negara - det kungliga palatset som inte är öppet för besök.


Sedan kommer vi till Chinatown men väljer att inte gå av bussen för att vi ska besöka den här stadsdelen vid ett senare tillfälle.  


Bussen gör även ett stopp vid National Mosque of Malaysia.


Nästa gång vi hoppar av är vid Merdeka Square där Malaysias självständighet proklamerades 1957. Vi promenerar förbi den vackra Sultan Abdul Samad byggnaden.
Vi hoppar på en ny buss som tar oss förbi KL Bird Park och till det höga TV tornet. Där uppe finns en roterande restaurang med utsikt över hela staden.


Inne i bussen berättar den inspelade engelsktalande guiden om alla sevärdheter vi passerar. För att senare förflytta sig i staden kan man använda sig av monorail eller taxi som är billigt.  


Vi avslutar vår busstur där vi började i Bukit Bintang. Vi hoppar av och befinner oss mitt i Kuala Lumpurs shoppingområde. Här finns flera shoppingcenter. Vid en snabbt titt konstaterar vi att det inte är så billigt utan mer samma priser som hemma och vi sparar shoppingen till Chinatownbesöket.Många av varuhusen är dekorerade inför det kommande kinesiska nyårsfirandet. Mycket rött, rosa och guld. Vi är hungriga och den bästa lunchen intas i food courts som finns i varje shoppingcenter, oftast på bottenplanet. Här kan du välja mat från hela Asien- malajisk, thai, kinesisk, koreansk, indisk. Maten tillagas på plats framför dina ögon och är billigt och gott.
När vi är mätta och på väg att lämna shoppingcentret Pavillion, ser vi att det pågår en dansföreställning. Det är smygfirandet inför det kinesiska nyåret- getens år.
Vi undrar också varför det är så mycket folk i shoppingcentret och får förklarat att det är som innan vår jul - alla är ute och handlar presenter för att om två veckor fara till sin släkt med väskor fulla med presenter.


Trötta efter en lång sightseeingdag i den fuktiga värmen tar vi ett dopp med utsikt över staden.


Vi släcker törsten med en juice a la malaysian style. Istället för flaskor använder de en plastpåse med sugrör i.


Slutsats - bussturen är en bra start för att få överblick över staden, men för att uppleva de olika sevärdheterna är det bäst att hoppa av och utforska varje stadsdel till fots.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar