onsdag 18 februari 2015

Thaipusam - en annorlunda festivalupplevelse i Malaysia

Att få uppleva Thaipusam festival i Malaysia är en annorlunda kulturupplevelse jag sällan glömmer. Thaipusam är en hinduisk högtid som varje år firas vid Batu Caves nära Kuala Lumpur. Miljontals troende vallfärdar hit för att hedra guden Murugan.


Vi besökte festivalen på kvällen och fick höra att ca 1,6 miljoner besökare förväntades komma till årets Thaipusam. Väl framme möttes vi av ett hav av firande människor.


Unga som gamla hade vallfärdat hit. Hela familjer, flera generationer. Glada och allvarliga.För att visa sin tacksamhet till guden Murugan, gör man speciella förberedelser - man fastar och rakar av håret, och man ger sig ut på en lång promenad.


Många av de firande bar på huvudet en kruka med mjölk, som var tänkt som offergåva till guden.De riktigt hängivna pilgrimer bar speciella rustningar "kavadis" för att visa sin tacksamhet till guden Murugan.  Några hade en tung börda som bars på axlar, andra hade metallkrokar med små mjölkkrukor som satt fast på ryggen, och  några hade ett spjut piercat genom munnen.

Det var fascinerande att se på festivaltåget med pilgrimer och firande hinduer. Våra intryck förstärktes med alla färger, ljudet av trummor, musik och luften fylld av rökelsedoft.På festivalen såldes färgglada sötsaker och utsmyckningar.En del av pilgrimer troligen hade gått lång väg för att de såg helt utmattade ut. Andra gick som i en trans och fick stöttas av hjälpsamma händer för att orka stå upp.


Framme vid den stora statyn av guden Murugan fortsatte tåget upp för trappor till tempelgrottan där de troende överlämnar sin gåva till Guden. Då har de visat sin tacksamhet till Murugan och kan vända tillbaka.

Resetips: Hyr en taxi som kör er dit och väntar på er tills ni har sett tillräckligt och vill åka hem. Det tar en halvtimme att åka dit och man kan uppleva festivalen dagtid som kvällstid.
Missa inte den här festivalen om ni befinner er i Kuala Lumpur! Rekommenderas verkligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar