torsdag 5 mars 2015

Kuala Lumpur - ett besök i Chinatown.

I Kuala Lumpur får man inte missa ett besök i stadsdelen Chinatown.


Alla turister hamnar på Petaling street som är känd för sin shopping. Billigt, kopior, mycket skräp men också en del fynd. I shoppinggalleriorna kostade Levi´s jeans 400 RM = 900 sek medan i Chinatown kunde man köpa likadana för 140 RM = 300 sek. Man får dock syna kläderna ordentligt för att se om det är en bra kopia. Och glöm inte - pruta, pruta, pruta.


Men Chinatown är så mycket mer än bara Petaling street. Ta en liten stadspromenad längs de färgglada gatorna - se vardagslivet och besök några av templen som finns här.En lördag går promenaden förbi många små marknader med matförsäljning. Vad sägs om sötsaker av kokos?


Svarta ägg eller "tusenåriga ägg" med lukt som påminner om surströmming såg inte så lockande ut.


Däremot såg de här stora dumplings goda ut.


Har man ätit vita svartprickiga bitar av frukt till frukost på ett asiatiskt hotell, så har man ätit dragonfrukt som säljs överallt här. Vit innanför men så rosa på utsidan.


Det pågick intensivt handarbete - en tiotal män tillverkade utsmyckningar av små blommor.


Är man intresserad av gamla byggnader kan man besöka flera fina tempel i Chinatown.
En av de mest kända sevärdheterna här är Sri Mahamariamman tempel. Templet är det äldsta hindu templet i Kuala Lumpur och det rikaste i Malaysia.I början på vår resa besökte vi Thaipusam festival i utkanten av Kuala Lumpur. Nu fick vi veta att det är här den stora silvervagnen som fraktar gud Murugans staty till Batu Caves förvaras under året. Härifrån börjar även pilgrimernas procession.


När vi klev in i templet, såg vi att små grupper av människor satt runt högar av pengar. Vi fick veta att de räknade in alla pengarna som hade skänkts under Thaipusam festivalen.


På andra sidan gatan finns  Guandi tempel -  ett gammalt taoist tempel vars fasad lyser med sin röda färg.


Ingången vaktas av beskyddare - en manlig och en kvinnlig med var sitt litet lejon vid sin sida.


En vacker pelare.


Inne i templet var lukten tung av rökelse. Den kom från böne-papper (joss paper) som de troende brände i ugnen.


Fortsätter man samma gata norrut, kommer man till Sin Sze Si Ya- ett annat taoist tempel. Det är lätt att missa ingången till templet. Inklämd mellan husen syns bara porten.


Det sägs att det är det äldsta taoist templet i Kuala Lumpur.Ute på gatan igen, kände vi att ögonen sved av all rök vi fått inne i templet och det var dags för en fika. Vi var på väg till Coffee Amo - ett café som gör kaffekonst i 3D.Under tiden killarna jobbade på, passade vi på ett besök här...


och så kom mitt kaffe med en katt. 


Efter en stunds paus med det dyraste kaffet på hela resan kände vi oss nöjda med dagen.


Mitt resetips från KL är att fråga stadens invånare om allt du undrar. Det engelska språket behärskas av de flesta. En taxichaufför kommer att berätta om det du ser på vägen. En kines eller en indie kommer att svara på dina frågor om deras religion inne i templen. Du slipper gå runt i grupp och betala för en guide. 

Här är en karta från vår promenad i Chinatown.
Ett annat sevärt Chinatown finns i Singapore. Läs mer om det HÄR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar