torsdag 26 mars 2015

Vi landar i Los Angeles.

Los Angeles blev det första stoppet på vår Kalifornien resa.


Storstaden LA är bilarnas stad. Det är svårt att begripa stadens storlek förrän man befinner sig på plats.


Det betyder också bilköer, så för att slippa köra fram och tillbaka, valde vi att bo på två olika ställen i LA. Efter en lång flygresa är det skönt att vila några dagar vid havet. Det blev två nätter i Santa Monica - stadsdelen närmast havet.


Hit kommer man för den vidsträckta stranden. Längs hela stranden går en utmärkt cykelbana. Så det är bara att hyra en cykel och trampa iväg. En cykeltur med några stopp på vägen blev en uppskattad familjeutflykt.


Efter det förflyttade vi oss till Hollywood som låter mer glamoröst än det egentligen är. Vad finns det att se här?
Promenera på Walk of Fame och kolla in alla kändisarnas stjärnor.


Stanna vid en av världens mest kända biografer Grauman´s Chinese Theatre. Mycket turister och utklädda sagofigurer som vill att du tar ett foto med dem.


För att se Hollywood skylten, behöver man inte köra till den. Räcker att gå in i shoppingcentret intill biografen och ställa sig bredvid andra turister med kameror.


Vi upptäckte det bara för att vårt hotell Hollywood Orchid Suites låg bakom shoppingcentret. Ett prisvärt hotell med en liten pool, familjerum och parkeringsgarage där man kunde välja en särskild plats åt sin bil. Till min stora besvikelse var George Clooney platsen upptagen - Bruce Willis platsen fick duga.
.

I närheten av Hollywood finns det flera kända filmstudior. En av de är Warner Bros Studio. Det är en verksam studio som endast får besökas i en organiserad tur. Så under tiden pojkarna i vår familj besökte Guitar Center begav jag och min dotter oss dit. Det var intressant att se alla låtsas gator med byggnader som bara var kulisser.


För en filmintresserad tonåring kan det vara en upplevelse att se och höra hur det går till när man gör en tv serie. Guiden anpassar turen efter vilka serier man är intresserad av. För vår del blev det mycket om Pretty Little Liars och Friends.


Utställningen för alla Batman fantaster.


En annan dag blev det en tur till Downtown - Los Angeles ekonomiska centrum för att se om det var så nergånget och tråkigt som ryktet sa. Broadway såg ganska slitet och folktomt ut. Inte konstigt en söndag när alla kontor har stängt.


Men stadsdelen har också fräschats upp med nybyggda moderna byggnader och parker.En skulptur av gamla flygdelar utanför MOCA - museum för samtida konst.


Coola cykelställ till de som har bestämt sig för att börja cykla till jobbet.


En av sevärdheterna i Downtown är Walt Disney konsert hall  - en fantastisk byggnad ritad av den framstående arkitekten Frank Gehry. Vilka former!


En annan intressant och sevärd byggnad är Los Angeles Public Library - stadens bibliotek.
Om man vill få ett grepp om stadens storlek, kan man köra upp till Griffith Observatory en kväll och se solen gå ner över LA. Rekommenderas varmt. Välj helst en vardagskväll för att en helgdagskväll är det många som vill hit och det finns bara en liten parkeringsplats.
Själva observatoriet är en fin byggnad som förutom en utsikt bjuder på en del intressanta utställningar.


Ja och utsikten över Los Angeles vid fint väder är helt fantastisk.


Så vad tyckte jag om LA?
Även om jag älskar storstäder, måste jag erkänna att Los Angeles är ingen stad jag skulle vilja återvända till. Av alla städerna vi besökte under vår Kalifornia resa var LA den staden som jag gillade minst. Kanske för att alla stadsdelarna låg så långt ifrån varandra, kanske för att den inte hade någon riktig stadskärna.Till den som reser till LA för sol och värme eller med yngre barn med fokus på stranden, är min rekommendation att stanna nära Santa Monica. Även om Los Angeles är en strandnära stad, kan det ta lång tid för att komma till stranden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar