söndag 19 april 2015

Det mångkulturella San Francisco.

San Francisco är som en liten värld där många nationer och länder möts. Den mångkulturella storstaden har olika stadsdelar - var och en med sin egen historia och charm.
Här är några av mina favoriter som vi besökte under vår vecka i staden.

Den charmiga Hight - Aschbury. Färger. Bohemkänsla. Mysigt. Fantastisk arkitektur.


Färgglada grannar.


Hight - Aschbury var centrum för 60-talets hippie kultur och det ser ut som det fortfarande är.


Det är lätt att gå runt i kvarteren med småhusen och det påminner om en stadspromenad i Europa.

Mysiga trähus i pastellfärger finns det gott om.


Här och där dyker det upp några coola väggmålningar.


Längs Hight Street finns det många musikaffärer, tatueringsstudios, caféer och vintage klädbutiker.


I några av husen har det bott eller varit verksamma kända musiker som Jimi Hendrix.


Här finns små hotell som The Red Victorian B&B  inhyst i en gammal viktoriansk byggnad.


En annan sevärd stadsdel är North Beach med Wishermans Wharf och Telegraph Hill där vi bodde. Hit kommer de flesta turister när de vill se sjölejon vid Pier 39 eller åka båt till Alcatraz från Pier 33. Men North Beach är också plats för San Franciscos Little Italy med många pizzerior och glassbutiker.

Här finns en liten grön oas - Washington park med den vackra kyrkan Saints Peter och Paul. Det sägs att Marilyn Monroe gifte sig här.


Från Telegraph Hill  ser man hur backigt San Francisco är. På kvällen när dimman sakta omfamnade staden fick man en fantastisk utsikt härifrån.


San Franciscos Chinatown med många billiga restauranger är Nordamerikas äldsta Chinatown. Det är inte lika kaotisk som i andra städer.


Dragon´s Gate som symboliserar portarna till Chinatown finns i Grants Avenue och Bush Street korsningen. 


Även här stöter man på häftiga väggmålningar.


Chinatown är koncentrerad runt gatorna Grand Avenue och Stockton Street.Mission distrikt är San Franciscos latinamerikanska kvarter. Området som blivit populärt bland hipsters är ganska stort, har många mexikanska restauranger och små gränder med murials - väggmålningar.I den här kyrkbyggnaden gömmer sig ett buddhist tempel.


I Mission stadsdelen finns det många byggnader med målade husfasader. The Women´s building är ett konst och utbildningscentrum för kvinnor. Huset är målat av sju kvinnliga konstnärer.


Dolores park är ett skönt ställe att vila sina trötta ben på och för barnen finns här en stor lekplats. Parken ligger mellan Mission Distrikt och The Castro stadsdelarna och här möts invånare från båda områden.


The Castro är San Franciscos HBT-vänliga stadsdelen. Det är här San Franciscos PRIDE startade. Överallt ser man regnbågsflaggor.


Skulle ta ett foto på ett café och underklädesbutik, fick med på bild en förbipasserande i en väldigt speciell outfit.


I Castro stadsdelen finns en del historiska byggnader som den här teaterbyggnaden.


Här hittar man annorlunda butiker och salonger. Vad sägs om frisör-och duschsalong för hundar.


Området Marina District vid havet väster om Fisherman´s Wharf är ett bra ställe att tillbringa en solig dag i San Francisco. Här runt Marina Green Park kan man promenera eller cykla med Golden Gate Bridge utsikt.Det går utmärkt att springa eller träna på utegym.


Det finns flera andra fina områden i San Francisco och det finns alltid något att upptäcka i den här fantastiska staden som skiljer sig väldigt mycket från andra USA:s storstäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar