lördag 11 april 2015

Vi kör Highway 1 - Kaliforniens vackra kustväg.

Sträckan mellan Los Angeles och San Francisco är en otroligt populär väg att köra. Vägen heter Highway 1. Den löper längs USA:s västkust och anses vara en av världens vackraste bilvägar.


De flesta kör från San Francisco söderut mot Los Angeles för att få havet på rätt sida av vägen. Vi gjorde tvärtom eftersom vi ville avsluta vår bilresa i San Francisco.För att hinna se omgivningarna utan stress planerade vi in 3 övernattningar längs vägen.
Första stoppet blev i Santa Barbara eftersom vi startade i San Diego.

Santa Barbara som ligger strax norr om Los Angeles har en mysig stadskärna med huvudgatan kantad av butiker och restauranger.

Santa Barbara - Kalifornien

En av stadens sevärdheter är domstolsbyggnaden.Gå upp i klocktornet och se staden uppifrån.I utkanten av staden ligger Santa Barbara Mission (klostret) som är en annan sevärdhet.Efter att ha gott en runda i staden kan man gå eller ta den lilla shuttle bussen ner till stranden och promenera ut på piren.


Den här gamla damen blev eskorterad till restaurangen ute på bryggan.Efter Santa Barbara fortsatte vi mot Cambria. Det blev en bensträckare i Pismo Beach med frozen yogurt. Det måste man smaka när man är i USA. Så himla gott med alla tillbehör - frukt, godis, nötter eller vad man nu önskar....Den andra övernattningen gjorde vi i Cambria. Vi checkade in på ett litet mysigt B&B Sea Otter Inn som låg precis vid havet.


Vi kom fram en tidig eftermiddag och hann därför njuta av det fina vädret och naturen runt omkring.


Highway 1 med barn

Nästa morgon fortsatte vi vår roadtrip men gjorde först ett stopp i San Simeon. Där finns nämligen Piedras Blancas Elephant Seal Rookery och vi ägnade oss en lång stund åt att iaktta en stor koloni sjölejon.


Det var deras slöa period när vi var där - inga större slagsmål förekom. Mest låg de stora djuren och svalkade av genom att kasta sanden på sig själv.


Ju längre norr man kör, ju kurvigare blir vägen och brantare blir kusten. Var beredd på att vädret kan växla snabbt - från solsken till dimma. Just sträckan efter San Simeon och fram till Carmel-by-the-Sea är den vackraste delen av Highway 1 enligt mig. Att köra här är en naturupplevelse i sig.

Det blev ytterligare ett stopp i ett område som heter Big Sur för att ta en tur i skogen och längs den klippiga kusten.
Uppdaterat April/2017: Observera att på grund av ihärdigt regnande har vägen vid Big Sur stängts av. Läs mer om det HÄR. Du hittar aktuell information om vägarna i Kalifornien HÄR.


Så kom vi till Bixby bridge och stannade till för att se ut över den vackra kusten. 


Den tredje och sista övernattningen gjorde vi i Carmel-by-the-Sea, en liten charmig by.


Granne med Carmel-by-the-Sea ligger Monterey som rekommenderas för familjer som reser med barn. Dels för att boendet i Monterey är billigare än i Carmel, dels för det otroligt fina akvariet som finns där.

Highway 1 med barn

Monterey Bay Aquarium är en upplevelse för barn och hela familjen. Räkna med ett par timmar för ett besök här.Nu återstod bara att köra den sista sträckan till San Francisco där vi skulle avsluta vår resa.

Läs mer om San Francisco här och om Los Angeles här.

PS. Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar