fredag 24 april 2015

Madeira blommar och vi vandrar.

Den gröna ön Madeira som tillhör Portugal välkomnar oss med ett skönt vårväder. Blomstrande träd och buskar. Solen som värmer. Branta gator. Slingriga vägar. Det är våra första intryck av ön.


En familj med två äldre tonåringar behöver två hotellrum, vilket kan bli en onödigt dyr utgift. En semesterlägenhet är ett prisvärt alternativ. Vår lägenhet i Funchal hittade vi på www.homeaway.se. Den låg nära centrum, hade balkong och även en liten pool. Skönt att slippa alla solstolspaxande charterturister.


Första kvällen tog vi en promenad i Funchal för att hitta en restaurang och bara för att orientera sig i staden. Funchals centrum var mindre än vad jag hade föreställt mig.


Paradgatan leder förbi en liten park med många blommande växter.En av sevärdheterna i Funchals stadskärna är Katedralen.Men vi är på jakt efter mat och till slut hittar vi en liten familjerestaurang där servitrisen kallar oss för "my love" och rekommenderar att smaka en typisk Madeira förrätt - musslor i vitlökssmör.


Vi hyr en bil för att komma bort från staden. Madeira ön är inte så stor men det tar lite tid att köra på de mindre bergsvägarna. Norr om Funchal ligger en isolerad by Curral das freiras eller nunnornas dal.


Tillbaka till kusten igen kör vi åt väst och kommer till en liten fiskeby Camara de Lobos.Kustvägen består av många tunnlar vilka behövs när man ser hur brant kusten är.


Så var det dags för levadavandring. Madeiras bevattningskanaler - levador sträcker sig kors och tvärs över ön och längs dem kan man vandra.
Vi har valt att vandra Levada 25 Fontes som startar i i Rabacal. Bilen får vi lämna uppe vid vägen med den här fantastiska utsikten och sedan gå ner i ravinen där vandringsleden börjar.

Levadan leder till ett vattenfall - Cascada da Risco.


Men det är vägen dit som är den främsta naturupplevelsen. Vandringsstigen går igenom en sorts trollskog med krokiga träd.


Vi följer levadan hela tiden. På ena sidan har vi berget och på den andra - den djupa ravinen.


Ibland finns det inte mycket plats att mötas...


På vägen ser vi olika nyanser av grönt.Delar av Madeira är täckta av urskog - Laurisilva som är med på UNESCO:s världsarvslista. Det känns som att befinna sig i Sagan om Ringen - gröna träd och växter överallt, mossa både på marken och uppe i träden och små vattenfall droppande längs den smala stigen.


Har man bil, går det snabbt att köra över till den norra sidan av ön.  I Santana ser man de här små trekantiga husen.


I Faial blommar träden och här möts vi av fantastiska vyer.


Tillbaka i Funchal går vi ner till gamla staden som är väldigt liten. Den börjar vid Mercado dos Lavradores och består endast av några gator med målade dörrar och restauranger.
Vi provar Espetada eller grillspett i Madeira stil.


Det soliga vädret försvinner - staden blir insvept i moln. Vad kan vi hitta på? Vi känner inte för att göra en längre utflykt med vandring utan stannar i staden och besöker marknaden.


Inne i marknadshallen pågår fiskauktion. Det luktar illa här, tycker vår tonåring, så vi går istället till frukthallen.


Här finns det många exotiska frukter som vi hittills inte har sett eller ätit. Vi köper:
  • en frukt som är en grön kotte/banankorsning och smakar som banan och ananas. 
  • två annorlunda passionsfrukter - en gul och en tomatliknande maracuja. 
  • en stor grön söt frukt som heter annona squamosa. 
  • torkade hibiskus och lime - så gott. 

Staden har 3 stora trädgårdar. En av dem är Monte trädgården som ligger högt uppe på en kulle med samma namn. För att komma upp till Monte tar vi linbanan.

Parken är en vacker grön oas att promenera i.En fin del av parken är den japanska trädgården.Ett annorlunda sätt att komma ner från Monte är att åka Madeira släde.


Nu vet vi att om det är mulet nere i Funchal, kan himlen vara blå högre upp i någon av de många nationalparkerna som finns på Madeira. Vi har kört den slingriga vägen upp till Ribeiro Frio för ytterligare en vandringstur.


Bra skor är viktiga när man vandrar. Ibland kan det vara blött och lerigt.


En annan bilutflykt som vi gjorde för att fly de grå molnen nere i Funchal, gick till Pico du Arieiro. Uppe på en av Madeiras högsta bergstopparna är det soligt men vinden är isande kall.


 Landskapet är kargt och molnen ligger som bomull nedanför oss.


En stor kontrast till det karga landskapet är den Botaniska trädgården. Den är inte särskilt stor eller märkvärdig men härifrån får man en fin utsikt över Funchal.


Många av träden blommade så här års när vi besökte parken.


Det finns en del intressanta växter som avokado träd.


Den som gillar att klippa häck eller buskar i sin trädgård kan få inspiration här.


Resan går mot slut och vi tar en kvällspromenad längs Funchals paradgata med den gamla teaterbyggnaden.Vi tar en sväng förbi Stadshuset i blå belysning och universitetet som ser ut som en kyrka.Varför valde vi - en tonårsfamilj att resa till Madeira som är känt resmål bland pensionärer?
Halva av familjen gillar inte att ligga vid poolen eller på stranden och risken var stor att påsklovet skulle tillbringas vid datorerna. Istället skulle vi ut i naturen. Att vandra någonstans där våren hade kommit närmare än hemma, lät som en bra idé. Madeira låg inte allt för lång flygväg bort.
Ön är verkligen grön och naturen underbar. Den passar för den som älskar att vandra.


Däremot blev huvudstaden Funchal en liten besvikelse för mig som älskar storstäder med kulturliv och puls. Kvällslivet här var ganska dött - det märktes tydligt att staden är en tillflykt för pensionerade övervintrare.
Men det var ändå ganska mysigt att ta det lugnt på kvällarna. Sitta på balkongen med en god bok och fika som bestod av äggbakelser och ett glas madeira vin.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar