fredag 17 april 2015

San Francisco - staden med de många kullarna.


San Francisco blev slutdestination och en av höjdpunkterna på vår bilresa genom Kalifornien. Här stannade i vi en hel vecka.


När vi första kvällen gick ut för att bekanta oss med de närliggande kvarteren, kunde vi inte undgå det faktum att storstaden San Francisco är en backig stad. Vi råkade bo vid en av stadens brantaste gator.


I det här huset låg vår lilla lägenhet som vi hade hittat via tripadvisor. För en familj som reser med barn är en hyrd lägenhet ett prisvärt alternativt, särskilt om barnen är äldre och man vill stanna flera dagar i San Francisco.


Eftersom vi hade garage, behöll vi hyrbilen ända fram till avresedagen, annars klarar man sig utmärkt utan bil i San Francisco. Det första vi gjorde var att provköra de backiga gatorna för att inhandla mat. Ganska rolig upplevelse - som att åka berg-och dalbana.


Så måste man kolla in Lombard street - som anses vara världens mest krokigaste gata. Det är egentligen bara en liten bit av gatan.  Åtta branta kurvor - så är man nere och sedan är gatan rak igen.Lika roligt är det att åka med San Francsicos gamla kabelspårvagnar. För en barnfamilj kan det här bli den roligaste upplevelse för barnen.Resetips:
Hur undviker man att stå i den långa kön för att åka spårvagn? Hoppa på några hållplatser längre fram. Då måste ni vara beredda på att dela på er. De fyller inte alla platserna från starten utan låter ytterligare några resenärer att hoppa på hållplatserna längre fram. Dessutom får man de coola ståplatserna på spårvagnens sidor.


I San Francisco finns det gott om platser med utsikt. En grön kulle, där man får en fin utsikt över staden och de pastellfärgade viktorianska husen, är Alamo Square park.


Vår lägenhet låg också på en kulle Telegraph Hill med Coit tower.


Gatorna runt Coit Tower är otroligt branta. Det var inte lätt att gå uppför den här gatan.


Väl uppe belönades man med en fantastisk vy både dagtid som kvällstid.


Från Telegraph Hill kan man gå ner till Embarcadero via Filbert trappor som är inbäddade i grönska. Det är svårt att tro att man befinner sig i en miljonstad.


Nere i Embarcadero hamnar man nära Pier 15 med San Franciscos Exploratorium - ett vetenskapsmuseum som enligt våra tonårsbarn var en riktigt intressant upplevelse.

Inte långt härifrån avgår även båtar till den kända fängelseön Alcatraz som är stadens stora sevärdhet. Boka biljetter i förväg på Alcatraz cruises hemsida - risken är stor att de tar slut.


När man kommer fram till Alcatraz, får man en audioguide som tar er på en rundtur i fängelsemuseet.


Ett kusligt ställe. Kallt och ruggigt. Ta med varma kläder!

Alcatraz- San Francisco

Det måste ha varit svårt att sitta där ute isolerat på en liten ö och se friheten på nära avstånd.


Den andra stora sevärdhet i San Francisco är Golden Gate Bridge. För att se bron från rätt sida, körde vi till Hawk Hill som ligger på andra sidan bron. Där uppe blåser en kall vind men utsikten är fantastisk och med solen i ryggen får man se bron färgas rött.


För att se solen gå ner över San Francisco gjorde vi en annan utflykt till Berkeley där det kända universitetet finns. Det ligger högt uppe på en kulle nordöst om SF och här vid Lawrence Hall of Science får man en vidunderlig utsikt över hela San Francisco området. Det vill säga om inte dimman ställer till det.


Där borta under de låga molnen ligger staden och kuttrar i dimman. På andra sidan bron sitter vi och njuter av solnedgången.
Mer om San Franciscos olika stadsdelarna i nästa inlägg.....
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar