lördag 9 maj 2015

Riga - en nyupptäckt granne.

Sugen på en spontan weekendresa med en kort flygresa och en liten reskassa?

Då skall du blicka över Östersjön mot Lettland för där en dryg timmes flygresa bort hittar du Riga - storstaden som bjuder på sevärdheter, kultur, shopping och mat för alla: historia nörden, operaälskaren, den fattiga studenten och öl-dyrkaren.Till Riga går det att hitta så billiga flyg som ca 800 kr tur och retur. Både Norwegian och AirBaltic flyger direkt från Köpenhamn och Stockholm. Från flygplatsen tar det kanske 20 min med taxi till centrum och kostar ca 12 euro eller ännu billigare med flygbussen.


I maj har våren kommit till Riga med grönskande parker och grönområden runt stadens kanal som delar den gamla historiska stadsdelen från resten av centrala Riga.


Ta en promenad längs kanalen som börjar vid Centralstationen och varuhuset Stockman och tar dig förbi Universitetsbyggnaden på den ena sidan kanalen ....


....och Operahuset på den andra sidan kanalen. Operan har många utmärkta föreställningar och priset på inträdet är riktigt bra .


Inte långt från Operan står Frihetsmonumentet som är en oerhört viktig frihetssymbol för alla letter i världen.


Härifrån kan man fortsätta stadspromenaden mot Gamla stan Vecriga med sin små vykortsvackra hus och smala gränder...
...eller fortsätta promenaden på andra sidan Frihetsmonumentet. Parken här heter Bastejkalns ( Bastionkullen). Idag är det ett härligt ställe att promenera i men året 1991 när Lettland utkämpade sin frihet blev några av landets bästa journalister dödade här när de filmade strider mot OMON (Rysslands specialstyrkor).


Ett litet hus för svanarna.


Många turister som väljer en gruppresa till Riga, hamnar på de dyrare hotellen som Radisson Blu. Från hotellets Skyline bar har man en utsikt över hela staden men man behöver inte bo här för att besöka baren.


Idag finns det så många mindre hotell som har humana priser runt 800 kr/natt. En av dem är hotellet "Radi un Draugi" mitt i Gamla stan. En gång i tiden startades hotellet av exilens letter för att de som skulle besöka sina släktingar hade någonstans att bo. Därav namnet "Släkt och Vänner".


Riga har många barer där den unge och äldre livsnjutaren kan ta en god drink. Shot Cafe som ligger i en källare på Torņa iela är ett mysigt ställe med jättegoda och billiga drinkar.


Staden har också gott om caféer som till exempel "Kūkotava" på Terbatas gata nr 12.  Namnet kommer från ordet "kūka" som betyder "tårta/kaka" men anspelar sig också på verbet "kūkot" vilket betyder "göra ingenting" eller som ungdomarna säger " chilla". Prova gärna en bit honungstårta eller napoleonbakelsen.


I Riga kan du klara dig med en väldigt liten matkassa.
Mitt resetips för en budgetresa: gå in på den närmaste RIMI som är den lettiska motsvarigheten till ICA. Rimi finns bland annat i alla shoppinggallerior som "Galleria Centrs" i Gamla stan eller "Galleria Riga" på Dzirnavu gatan (bilden nedan).Här finner du färdiga sallader, kötträtter och en hel avdelning med färskt bakade bullar, piroger och kaffebröd. Det är svårt att låta bli att köpa något gott....


Maten som är producerat i Lettland är väldigt billig för en utländsk besökare. Fyll en påse med de små piroger med rökt kött/bacon som letter äter till jul och midsommar. Priset - 2 kr styck!


Vill man äta sig mätt utan att sitta länge på en restaurang, då går man till det prisvärda LIDO. Det är en snabbmats restaurang som gjort dess grundare till en miljonär. LIDO serverar lettisk husmansmat, mängder av den - allt från biffar, stekta potatisar med kantarellsås till pannkakor och lettisk öl. För 10 euro kommer du att bli proppmätt. Frukostbuffé (brokastu bufete) får du under 5 euro.


Den stora LIDO ligger lite off, utanför centrum men det finns några mindre Lido restauranger i Rigas centrum, bland annat "Vērmanitis" som ligger intill Vērmanes park i korsningen av Elizabetes och Terbatas gator. Ytterligare LIDO finns nu vid stationen i Orio shoppinggallerian.


Det har börjat dyka upp fler takbarer i staden. Jag upptäckte själv en på Galleria Riga´s tak. Shoppinggallerian är öppen alla dagar. Härligt att ta en drink eller en fika här uppe på Terrace vid fint väder.


Riga är inte så stor, så jag rekommenderar att gå eller ta taxi som har helt ok priser. Bussar, trådbus och spårvagn kostar ca 10 kr / 1,15 euro. Man köper e-ticket för ett antal resor (1, 5 ) i alla kiosker. Observera att biljetten gäller för en påstigning och inte som i Sverige för en timmes resa inklusive byten. Är man fler i sällskapet så blir det inte mycket dyrare att ta en taxi. Reser man med barn, kan en liten tur med de färgglada spårvagnarna vara en kul grej att göra.Läs även om mina tips på 5 utflykter att göra från Riga.

PS. Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook och få fler tips om Riga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar