lördag 16 maj 2015

Riga - möt stadens vackra och mörka historia.

Riga börjar bli upptäckt av fler och fler besökare som kommer hit för en storstadsweekend. Det är jag glad för. Riga är en vacker stad. Det såg jag inte själv när jag för 25 år sedan lämnade staden för gott. Men tiderna var annorlunda då och ingen trodde att Riga skulle bli ett resmål för västvärldens turister.Har man fått nog av Gamla stan, finns det mer att upptäcka i Lettlands huvudstad. Fortsätt stadspromenaden längs de stora boulevarderna på andra sidan kanalen och den gröna Kronvalda parken.Många av de fina husen har under de senaste åren blivit restaurerade.Är man intresserad av vackra byggnader, rekommenderar jag att ta en titt på Rigas Art Nouveau pärlor. De eleganta husen representerar stadens vackra historia från det tidiga 1900-talet.


De finaste jugendstil husen hittar man i centrala Riga längs gatorna Elizabetes iela, Alberta iela, Strēlnieku iela med mera.

Elizabetes iela 10 b

 Alberta iela 4

Alberta iela 13

Elizabetes iela 13

Enligt UNESCO:s världsarvslista har Riga den finaste samlingen av Art Nouveau byggnaderna i Europa.
Spana in alla dessa fantastiska detaljer i byggnadernas fasader.


Ansikten


Vackra kroppar


Ugglor


Lejon på taket


Vill man se hur det ser ut inne i en av dessa eleganta byggnader, kan man besöka Art Nouveau museum på Alberta iela 12. På deras hemsida hittar man också en lista över alla Art Nouveau byggnader i Riga.


Riga har också en mörk historia som utspelades i ett av dessa vackra hus. Den pampiga byggnaden som finns i hörnet av Brivibas / Stabu iela är en annorlunda sevärdhet.
Här låg KGB (kommitéen för stadssäkerhet) högkvarteret under den sovjetiska ockupationen i Lettland. Folket kallade huset för "Stūra māja" (The Corner House). Alla fruktade det här huset och alla visste (även vi barn) var det låg. Sedan förra året är det öppet för besökare.


Huvudentrén är fortfarande i originalskick.


Arkitekten som ritade huset gillade att experimentera med speglar. Det är svårt att tro att den här hallen hör till den nergångna byggnaden med sin mörka historia.


I det enorma husets källare fanns det ett fruktat fängelse. Det är hit många letter släpades för förhör, sköts på plats eller deporterades till Sibiriens läger.


Anklagelser kunde vara helt oskyldiga - att man hade en släkting i Västeuropa, att man arbetade inom kultur, att man hade firat jul eller midsommar eller ännu värre, Lettlands nationaldag. Man visste aldrig vem angivaren var. Det kunde vara vem som helst bland egna arbetskamrater eller grannar.


För varje potential "fiende" skrevs det rapporter. I det enorma arkivet finns det med all säkerhet rapporter om alla utländska besökare, bland annat svenska medborgare som vågade besöka sin släkt i Lettland under de sovjetiska åren.


Fängelsecellerna var värre än de som har jag sett på Alcatraz. För att besöka källaren måste man boka en guidad tur som kostar 5 euro.


Guiden berättade att det pågår diskussioner med fastighetsägare om hur man skall göra med renoveringen av byggnaden. Den förfallna fasaden ger ett dystert intryck men man vill lämna den orörd för att förstärka upplevelsen av museet.
Nu har jag registrerat mig på www.svenskaresebloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar