onsdag 13 maj 2015

Rigas Gamla stan är med på UNESCO:s världsarvslista.

Rigas gamla historiska del heter Vecriga som betyder Gamla Riga och är en förtjusande stadsdel att promenera i.
Här finns spår från olika perioder i Lettlands historia, bland annat från tiden då storstaden Riga var under svenskt styre. Det söta huset med svenskporten (Zviedru vārti) var en del av stadsmuren i slutet på 1600-talet.


Även Kruttornet (Pulvertornis) är från den tiden. 


Hela Gamla stan är med på UNESCO:s världsarvslista och tar du en promenad här, förstår du varför. Här finns byggnadspärlor från olika epoker. Här finns vackra kyrkor, medeltida hus och jugendstil hus.Under de senaste åren har många av de historiska byggnaderna i stadens gamla stadskärna restaurerats.


Utanför stadsmuren och svenskporten finner man gågatan med Jacobsbarackerna. Här kan man sitta i kvällssolen på ett café eller en restaurang, titta in i konstgallerior och lyssna på DJ:en på Shot Café långt in på småtimmarna.
   

Gamla stans gator är täckta med stora och ojämna kullerstenar - bekväma promenadskor är ett måste. Trokšņu iela intill svenskporten är en typisk medeltidsgränd vars namn betyder "bullergatan". Den är tyst och öde och man kan ju undra vilka oväsen de förde här på medeltiden när det pågick en livlig handel så här nära stadsmuren.


Gatan leder till Parlamentsbyggnaden och S:t Jakobs kyrkan.


På andra sidan kyrkan gömmer sig en liten gata (Mazā pils iela) med de här smala husen. De kallas för Tre bröder (Trīs brāļi) av vilka det vita sägs vara det äldsta huset i Gamla stan.Längs de smala gränderna hittar man små gallerior och butiker som säljer lettiska hantverk som vackert stickade vantar eller smycken gjorda av silver och bärnsten.


Riga var en gång i tiden en viktig Hansa stad och det syns i Gamla stans arkitektur.


Det finns gott om små mysiga gator i Vecriga. Gata heter "iela" på lettiska. Det gäller bara att inte gå vilse.
.


Går man vilse och hamnar på Krāmu iela -  titta efter den här dörren. Bakom den gömmer sig Rozengrals restaurang som är känd för sin medeltida atmosfär.


Vid Rådhustorget (Rātslaukums) finns det många sevärda byggnader som till exempel Melngalvju nams (the house of the Blackheads) och S:t Rolands staty.Runt hörnet finns Mencendorfa nams - ett vackert köpmanshus från 1600-talet  (det vita huset på bilden).


Rigas gamla stan har en del sevärda kyrkor. Förutom den mäktiga Domkyrkan som just nu renoveras för full fart, finns S:t Peterskyrkan - en byggnad med utsikt och en tupp som vaktar det höga tornet. 


Ta hissen upp i kyrkans torn och se staden uppifrån.


Bakom S:t Peterskyrkan finns en annan sevärd kyrka - S:t Johannes kyrkan (sv Jaņa baznīca).


Den är väldigt gammal och vacker med sin ljusa interiör. 


Gatan bakom kyrkan (Jāņa iela) är inte lång - man hinner passera några vackra hus och.... 


....så är man framme vid nästa tvärgata och det här huset i jugendstil. Huset har en vacker fasad med solen som symboliserar den tidens anda i Lettland.


Man kan också ta en genväg genom kyrkans vackra innergård Jāna sēta.Innergårdens andra port leder ut mot Kalēju iela (smedernas gata) och shoppinggallerian Centrs. 


Inne i Galeria Centrs går man på en av stadens äldsta gator Ridzenes iela som man har byggt ett glastak över. Här kan du shoppa varje dag från 10 till 21, även på söndagar. 


Efter en shoppingpaus kan man fortsätta mot Livu torg - ett annat trevligt torg i Gamla stan. 


Runt torget finns bland annat flera byggnader som byggdes på 1300-talet av de rika köpmännen som var medlemmar i Stora gillet. Här finns också Katthuset - ett av stadens jugendstilhus som har en intressant historia bakom sig.


Många besökare fastnar i Gamla stan och hinner inte se mer av staden, men Riga har en gång i tiden varit en blomstrande metropol och kvar finns de fantastiska byggnaderna i Art Nouveau.
Läs mer om dem här: Riga - möt stadens vackra och mörka historia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar