lördag 30 maj 2015

Sommarlov på Franska Rivieran.

Vart går familjens sommarresa när föräldrarna och barnen har olika förväntningar på sin semester?
Vår 12-årige tennis entusiast ville lira tennis och kanske bada, men helst inte ligga på en sandstrand. Vår tonårsdotter däremot ville sola, läsa franska och chatta med vännerna. Vi föräldrarna ville se och vandra runt i små mysiga byar.


Alla i familjen kunde tänka sig en bilresa till södra Europa till ett varmt och soligt land. Efter lite sökande på internet föll valet på Franska Rivieran där vi hittade det vi efterfrågade - ett internationellt tennisläger, en sommarkurs i franska för ungdomar, vackra omgivningar med många små byar, sol och värme och inga sandstränder.


Bilen packades och färden gick genom Tyskland med en övernattning ner mot Provence i Frankrike. Här lade vi vår andra övernattning för att kunna besöka den medeltida staden Avignon som är med på UNESCO:s världsarvslista. Staden har en del sevärdheter som den gamla bron, katedralen och den enorma Påvepalatset från 1300-talet.


Vi besökte också den gamla romerska staden Arles som förknippas med van Gogh´s kända landskapsmålningar som blev till under året konstnären bodde i staden.


Staden är inte stor men har många genuina gränder och en sevärd amfiteater från romartiden.Så kom vi äntligen fram till Nice där vi skulle bo i en lägenhet hyrd via homeaway.se.
Vi valde Nice som vår bas för att vår dotter skulle läsa franska här ett par timmar varje dag. I Nice kan ungdomarna under 18 år läsa franska utan några inkvarteringskrav. Boka kan man göra direkt till Alpha-b skolan eller Avista som förmedlar olika språkresor.


Nice är en mysig stad. På sommaren när det är som varmast, är det skönt att ta en stadspromenad senare på kvällen och efter solnedgången flanera längs Nice berömda strandpromenad.


I närheten av Nice ligger Sophia Antipolis där det varje sommar anordnas tennisläger för barn under ISP Tennis Academy´s regi. De yngre barnen brukar delta dagtid medan de äldre deltar med inkvarteringen. Tennisträningen är på engelska och förutom tennis ingår även fysträning och möjligheten att simma efter lunchen. Det finns även boende i anslutningen till tennisbanorna.  


Under tiden barnen var sysselsatta med sina aktiviteter, utforskade vi byarna i närheten av Nice. Inte så dumt med lite vuxentid på egen hand.
Att köra i dessa trakter var en upplevelse för ögat. Vägarna som slingrar sig mellan byarna bjöd på många vackra vyer.


En av favoriterna blev den lilla pittoreska byn St Paul de Vence som är känt som Rivierans konstnärsby.


Den lilla medeltida byn ligger högt uppe på en kulle och omringas av en hög mur. Härifrån får man vidunderlig utsikt. Nedanför muren ligger byns kyrkogård.


Vi kom hit tidigt på morgonen och var nästan ensamma att vandra längs de smala medeltida gränderna. 


Lägenheten i Nice låg högt uppe vid en av ravinerna. På området fanns en gemensam pool och det var skönt att ha den för att svalka sig i den höga värmen. Vår 12-åring var nöjd - ingen sand som klibbar sig fast. 
Efter en heldags träning var det skönt att bara vila och läsa en bok ute på terrassen. 


Utsikten från lägenheten var fantastisk även när mörkret föll över Rivieran.


Vår absoluta favorit blev Èze som ligger högt uppe på en bergstopp. Halvvägs mellan Nice och Monaco kör man över den här bron som leder in i Eze.
Eze är fri från all biltrafik, så vi parkerade bilen utanför och gick uppför backen för att upptäcka denna charmiga medeltida by.


Att vandra runt i byn med de varsamt restaurerade gamla stenhusen var som att förflyttas tillbaka till medeltiden. Vi rekommenderar verkligen att komma hit tidigt innan byns gränder fylls av turisterna.


Eze påminner lite om St Paul de Vence men den här byn har en fantastisk utsikt över hela Rivieran och medelhavet.


Vi gjorde också några utflykter tillsammans med barnen när de var lediga från sina aktiviteter, bland annat till den trevliga byn Biot som är känd för sitt glasverk.


Det blev även en tur till Monaco - microstaten och skatteparadiset för de förmögna. Hemma där jag bor har vi ett hav av cyklar parkerade i stan - här var hela hamnen fylld med mycket dyrare färdmedel.Monacos gamla stad, det medeltida Monaco-Ville ligger högt på en klippa och här finns sevärdheter som furstepalatset och katedralen.Från den gamla stadsmuren har man en fin utsikt över hamnen.Vi blev ganska nöjda med resans upplägg. Att kunna göra saker för sig och ändå umgås tillsammans med familjen kan vi rekommendera de familjer som reser med äldre barn och inte känner sig redo för att släppa iväg dem på veckolånga språk- eller träningsresor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar