onsdag 10 juni 2015

New York - shopping, utsikter och kulturupplevelser.

Vad finns det för upplevelser för en tonåring i storstaden New York?

Det finns så mycket att välja - allt beror på egna intressen. Ni kommer inte att hinna med allt så prata om detta innan avresan. Gör en önskelista. Då slipper ni slösa tid på det när ni väl är på plats.
Står shoppingen högt på listan, kanske bör pengarna sparas i god tid. Vill ni se en ishockeymatch, kanske skall biljetterna bokas i förväg.
Sedan finns det en del upplevelser som är gratis. En tur med båten till Staten Island kostar ingenting och ni får se Frihetsgudinnan på nära håll.Svårt med egna idéer, sök inspiration på nätet.
Mitt resetips är att kolla www.timeout.com/newyork  hemsidan som har en uppsjö av idéer om vad man kan göra i New York City. Här hittar ni tips om gratis upplevelser, konserter, filmer, utställningar, festivaler och restauranger. Man kan söka efter en viss månad eller ett intresse.
Inför vår resa såg jag här att en ny musikal "Kinky boots" hade haft förhandspremiär och fått utmärkta recensioner. Biljetterna bokades och vi såg en fantastisk föreställning med lysande dansare och sångare.


Bäst av allt gillade vi musikalens budskap - att acceptera och älska sitt barn för den person hen är.
Att se en bra Broadway musikal med sitt barn är en fin kulturupplevelse som jag varmt rekommenderar. Gör det i slutet av er resa så att ni inte är för kvällströtta på grund av tidsomställningen. Det går även att köpa sista minuten biljetter till många musikaler när man är på plats i New York.

(foto "Kinky boots" affisch)


En mamma med sin 17-åriga dotter i shoppingens metropol - gissa om shoppingen stod högt på vår lista.
Dessutom var dollarn hyfsat svag under vår vistelse i New York. Bra shopping hittade vi runt Union Square, längs 34:e gatan och i SoHo. Här blev det ett besök på Hollister, Converse och Victoria´s Secret Pink butik som har en egen kollektion för ungdomar.


SoHo låg på promenadavstånd från vårt hotell och öppettiderna i New York är generösa, så hit kunde vi gå även på kvällarna för att i lugn och ro prova kläder utan att trängas med andra.
Mitt resetips : undvik att shoppa i SoHo lördag/söndag  - fullt med folk. Soho gillades av min tonårsdotter för dess många mindre butiker där man kunde köpa udda skor och kläder.


När man som tonåring har börjat jobba på helger och sparat ihop lite pengar, vad kan det bli bättre än att köpa de coola Jeffrey Campbell stövletter för mindre än halva priset av vad de hade kostat hemma.Måste erkänna att även jag gjorde en hel del inköp. Som en skoälskare gillade jag skoaffären DSW som är en sko outlet och finns på flera ställen i staden, en på 34:e gatan vid Pennstation och en på 14:e gatan vid Union Square.


Jag har aldrig sett min dotter att packa så lite i sin resväska som när vi skulle till NewYork! Bra planerat, för när vi åkte hem var väskorna välfyllda bland annat med fynd från den stora outleten Century 21 som finns längs ner på Manhattan i finanskvarteren. Kom tidigt en vardag om ni vill slippa trängsel.


När man är i New York så skall man åka upp i en av skyskraporna. Många turister köar för att komma upp i Empire Building. Skippa den och åk istället upp i en annan byggnad med utsikt - Top of the Rock.


Kön hit brukar vara kortare eller ingen alls om man förbokar på nätet till ett bestämt klockslag. Uppe på 70:e våningen i Rockefeller Center får du en utsikt över hela Manhattan inklusive stadens sevärdhet Empire Building och den nybyggda One World Trade Center skyskrapan som i höstas öppnade för besökare.


Från utsiktsplatsen mot norr ser man hela Central Park och hur enormt stort området är. Något att fundera över innan man beger sig till parken till fots. Kanske läge att välja en cykeltur istället.


Ett annat sätt att se New York uppifrån är att besöka någon av stadens takbarer. Inga problem om man är över 21 år men är man i sällskap med tonåring blir det genast svårt. Med några undantag släpper de inte in minderåriga på barer där det serveras alkohol. Däremot kan man äta helgbrunch uppe på någon av takbarerna och då gör det inget att föräldern tar ett glas bubbel till maten. Konstiga regler, kan man tycka.


230-Fifth Rooftop Bar är en högt belägen takterrass dit även barnfamiljer är välkomna på helger 10 -16. Här uppe åt vi en mättande söndagsbrunch med utsikten mot Empire Building.


En utdragen lunch eller brunch är ett perfekt tillfälle för en liten pratstund eller bara ta-det-lugnt-paus som är viktiga när man reser på tu man hand med en tonåring


Tankat ny energi, ögonen och fötterna har fått vila, då är det dags att ge sig ut på fortsatt shopping eller varför inte ta en titt på modern konst.
En annorlunda kulturupplevelse får man på MoMa - Museum of Modern Art som är gratis på fredag eftermiddagar mellan 16 - 20. Varning dock för kö för att komma in under de gratis timmarna. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar