lördag 6 juni 2015

New York - vi upptäcker staden till fots.

New York hade länge legat bortglömt bland mina reseplaner men när dottern fyllde sjutton år var det hög tid att återupptäcka staden på nytt. Det var hennes första och mitt andra besök i New York City. Förra gången stod jag uppe på taket av Twin Towers. Denna gången tog jag min dotter till en annan skyskrapa i den fascinerande storstaden.


Vi landade i New York en vacker aprildag. När vi efter köande till immigrations och transfer från flygplatsen äntligen kom fram till Manhattan och vårt hotell, var det kväll eller natt enligt svensk tid och vi var trötta och hungriga. Bara några kvarter bortåt hittade vi ett mysigt fik The Grey Dog.


Det blev en saftig hamburgare och sedan var det bara att traska hem till rummet och sova.......


Nästa morgon vaknade vi klockan 5.00 och bestämde oss för att ta en stadspromenad. Gatorna var alldeles tomma så här dags och det var härligt att bara flanera uppåt Broadway. Det blev många fotostopp - ett vid en av stadens sevärdheter Flatiron Building.Intill byggnaden finns en liten skön park - Madison Square park. Köp en fika och vila fötterna här. Har man barn med sig, kan det vara kul för dem att mata de söta ekorrarna som springer här.Ju närmare Midtown man kommer ju högre byggnader och mörkare gator eftersom solen har svårt att bryta sig in på grund av de långa skuggorna från skyskraporna.


Här finns några av de klassiska byggnaderna som Chrysler Building och...


...Grand Central Station. Gå inte förbi den utan att gå in och se den fantastiska byggnaden. 


Manhattans arkitektur är så kontrastrik - stora pampiga byggnader avlöser de typiska bruna radhusen som finns i West Village, Upper West, Brooklyn.Nummer 1 som måste packas ner i resväskan när man besöker New York, är bekväma promenadskor. Manhattans olika stadsdelar ser man bäst till fots. Våra favoriter blev SoHo, NoLita och West Village i södra delen av Manhattan. Här strosade vi runt längs gatorna med de blommande träden.


Många förstagångsbesökare väljer att bo i Midtown nära Time Square men här får man trängas med tusentals andra turister.


Vi besökte Time Square med alla de blinkande reklamskyltarna på kvällen men valde att bo längre ner söder.


Hotellen är väldigt dyra på Manhattan. Lägenhetsuthyrning är olagligt, därför fick det bli ett hotell. Vi hittade ett mindre hotell precis på gränsen mellan Chinatown och Little Italy. Tack vare att Wyndham Garden Chinatown hotell var nybyggt fick vi ett bra öppningserbjudande och blev nöjda med boendet. Nära till tunnelbanestation och SoHo med alla mysiga caféer, restauranger och shopping. Precis vad en mamma med en tonårsdotter behövde när vi skulle ut på shoppingäventyr.


Rummet var fräscht med fönster från golv till tak och varje morgon vaknade vi till den här vackra utsikten. 


Den närmaste Starbucks café låg i den här färgglada byggnaden.


Inte det charmigaste Chinatown som jag har besökt men här hittade vi billig och god mat på de enkla familjerestaurangerna.


New Yorks Chinatown har växt och tagit över en del av Little Italy.


New York är staden där man kan få god mat från världens alla hörn. Vi åt en utmärkt och prisvärd måltid på den malaysiska restaurangen Nyonya i Little Italy/ Chinatown.Det blev också en runda i Lower East Side som låg nära vårt hotell.


En vanlig syn i staden är "dog walkers". En spontanträff slutar oftast med att tiotal hundar har trasslat ihop sig.


Vill man undvika att gå längs de trafikerade avenyerna i staden, finns det en fin promenadstråk High Line längs det nerlagda järnvägsspåret i stadsdelen Chelsea.


Om solen skiner, köper man en kringla "pretzel"och tar en paus på en av bänkarna längs High Line. Kringlan finns i olika smaker - med ost, kanel, salt.


En annan fin promenad är att gå över Brooklyn Bridge. Den rekommenderar jag att göra när solen går ner.


Vi tog tunnelbana över till Brooklyn och därifrån gick tillbaka till Manhattan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar