onsdag 24 juni 2015

Wien för historia- och kulturintresserade.

Jag besökte Österrikes huvudstad Wien mitt i sommaren och det här var mitt andra besök i staden. Måste erkänna att första gången för drygt 20 år sedan lämnade staden inte särskilt stort intryck på mig. Två unga människor som bilade genom Europa hade inte riktigt tid med att upptäcka kulturstaden Wien. En sak minns jag - alla doftande rosor i stadens parker. De fanns här denna gången också.


Att besöka Wien med någon som är genuint intresserad av historia var en ny upplevelse för mig. Att få vandra genom gator eller sitta på ett café där Mozart hade suttit kändes mäktigt.


Resan startade med en mycket trevlig överraskning - vi blev uppgraderade när vi checkade in på Hotel am Stephansplatz. Vi bokade 4 nätter i det billigaste rummet med ett specialerbjudande men fick det bästa rummet högst upp med en balkong och utsikt mot Stefandomen. Ibland har man tur.


När kvällen kom tändes belysningen runt Stefandomen och vi såg ut över gågatan Kärtnerstrasse.


Varje morgon serverades en utmärkt frukost med färskt pressad apelsinjuice, ostar, pålägg, olika sorters ägg, mörkt bröd och riktigt gott kaffe. Österrikare kan det här med frukost och kaffe.


En stadspromenad i Wiens historiska centrum som är med på UNESCO:s världsarvslista rekommenderas. Gå vilse i de gamla gränderna av innerstan.


En del av dem är riktigt gamla -  från medeltiden.


I Wiens gamla stadskärna ligger även Hofburg - kejsarens residens som talar om att Österrike en gång i tiden var en av Europas mäktigaste stormakter.


Sedan finns det även historia under jorden. Kapuciner krypta är stället där många av de kungliga i Habsburgs dynastin ligger begravda.


För eller senare hamnar man vid Stefandomen och även om det är en turistfälla så är den en magnifik sevärdhet.Den gamla kyrkan speglar sig i den moderna byggnaden tvärs över Stephanplatz.

I Wien är ett cafébesök ett måste. Det finns många kända caféer men även mindre ställen som har en intressant historia bakom sig. Av en slump hamnade vi på den charmiga Café Frauenhuber som visade sig vara ett väldigt gammalt café där Mozart och Bethoven hade framfört sin musik för gästerna.


Det går inte heller att undvika ett konditori - de finns överallt. Väl inne ångrar man snabbt att man inte hade fastat innan avresan för här blir det svårt att motstå alla underbara tårtor och bakelser. Har man en balkong med utsikt, vad kan det bli bättre än att vila sina trötta ben med en kopp kaffe och en bit strudel och sachertårta från Oberlaa konditorei.En annan utmärkt tur för att uppleva storstaden Wien går längs Ringstrasse som kantas av många pampiga byggnader men också av grönskande parker.


En billig sightseeing får man genom att åka spårvagn nr 1 och nr 2 som går längs ringvägen. Börja till exempel vid Stadsoperan.


På sommaren har operan inga föreställningarna men det går bra att ta en guidad tur inne i operahuset.
  

Däremot har Wien en trevlig tradition att sända årets främsta operaföreställningarna och konserter på storbild utanför Wiens Rådhus under sommarmånaderna. Vid fint väder är det en skön kulturupplevelse.


Besöker man Wien tillsammans med en arkitekt är stadens jugendstil byggnader ett måste. Ett exempel är Karlsplatz U-bahn station som ligger nära Statsoperan.Ett annat exempel av Art Nouveau är Secessionbyggnaden där man kan se verk av Gustav Klimt.I kontrast till den klassiska arkitekturen står Hundertwasserhaus där golven är ojämna och väggarna har udda vinklar.Vi avslutade vår resa med en utflykt till det kejserliga palatset Schönbrunn som ligger en kort resa med tunnelbanan (grön linje U4) i utkanten av Wien.


Schönbrunn med den enorma trädgården är med på UNESCO:s världsarvslista men det är slottets alla vackra rum som är det mest sevärda här.

3 kommentarer:

 1. Wien ser trevligt ut! Har varit i andra delar av Österrike, men hittills missat huvudstaden!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tyckte om staden. Det går utmärkt att kombinera med Salzburg eller Budapest. Bekväma moderna tåg och allt är så ordnat som det brukar vara i Österrike.
  Vill passa på och säga att du har en jättefin reseblogg.

  SvaraRadera
 3. Åh tack!
  Börjar så smått uppladdningen nu för Malaysiaresan, då jag ska prova dina skybar-tips i KL!

  SvaraRadera