fredag 10 juli 2015

Köpenhamn är dejligt på sommaren.

En sommar för oss som bor i södra Sverige är inte komplett utan ett besök i Köpenhamn.


Sommardagarna i storstaden är långa. Man kan ta en stadspromenad morgon som kväll - båda har sin charm.


På morgonen kan man börja sin promenad med en frukost på ett bageri. Vem kan motstå ett danskt wienerbröd som smälter i munnen? Sankt Peders bageri anses vara Köpenhamns äldsta bageri och är känt för sina goda kanelsnurror.


Av gammal vana hamnar återbesökaren på Ströget - den kända gågatan som löper från Rådhusplatsen till Kungens Nytorv.Om man avviker några kvarter bort från turistgatan, kommer man att upptäcka riktigt mysiga gränder.


 På Snaregate finns inte en enda turist.


När man dessutom passerar en gammal Volvo, så förflyttas man flera årtionden tillbaka i tiden.


Som vanligt uppmanar jag besökaren att kika in i öppna passager och portar. Det är då man upptäcker den där mysiga innergården ...


Fördelen med att besöka staden flera gånger är att man kan tillåta sig att gå vilse. Man lyfter upp blicken och upptäcker detaljer som gamla och nya skyltar.Vackra husfasader och annorlunda tak.Den som besöker Danmarks huvudstad för första gången, vill kanske inte gå vilse. Mitt resetips är att gå upp i Rundetårn och få en överblick över den gamla stadskärnan. Det runda tornet har inga trappor utan en spiralformad bana som leder hela vägen upp till tornet. Väl uppe belönas man med en fantastisk utsikt över Köpenhamn.


Mitt på dagen är det skönt att ta en paus i den stora parken Kungens Have som omringar Rosenborgs slott.


Ha en picknick och beundra de vackra lindalléerna som är flera hundra år gamla.


Den som inte vill promenera i Köpenhamn kan hyra en cykel. Det finns gott om cykelvägar och som fotgängare får du se upp för cyklisterna, de dyker upp när du minst anar det. Köpenhamn måste vara den mest cykelvänliga storstaden i världen.


Eller varför inte ta en båttur längs stadens kanaler.


Under båtturen passerar man Gamla Börs som är en av Köpenhamns många sevärdheter. Kolla in byggnadens häftiga torn. Tre drakar vars svansar bildar en spiral och toppas av tre stjärnor som symboliserar Danmarks, Norges och Sveriges stormakt.


Det är alltid något på gång i Köpenhamn. I juli pågår Jazz Festival i staden. Det spelas i parker och på torg långt in på kvällen. En stund med skön musik blir ett perfekt avslut på dagen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar