måndag 7 september 2015

Till London med tonåring.

London är den perfekta storstaden att spendera en weekend med din tonåring på tu man hand. Staden har så mycket att erbjuda för alla åldrar och intressen.

Tower Bridge i London

Det är lätt att ta sig runt med tunnelbana och buss. För en förstabesökare  kan en tur med hop-on hop-off buss vara ett enkelt sätt att få en överblick över staden.  

London Parlamentet och Big Ben

Man får fina vyer och slipper promenera - perfekt för tonåringen som inte gillar att gå så mycket.
.
London Hop-on Hop off busstur

Under turen får man se många av Londons historiska och moderna byggnader. Vi valde de röda dubbeldäckare utan tak och turen med en engelsktalande guide, något som jag varmt kan rekommendera. 

London Hop-on hop off buss

Hoppa av bussen om ni vill titta närmare på en sevärdhet. Sedan är det bara vänta på nästa buss och fortsätta turen. När jag åkte turen med min 12-åriga dotter gjorde vi ett stopp vid den vackra Tower Bridge för att promenera över den.

London Tower Bridge

Jag försöker alltid att söka upp en byggnad med utsikt, gärna där man får en panoramautsikt över staden. I London kan man åka pariserhjul London Eye

London Eye

Det brukar vara långa köer dit, så köp biljetter online när ni är i London och ser hur vädret är. Min upplevelse av turen blev något av besvikelse eftersom fönstren i kapseln var smutsiga.

utsikt från London Eye

Då är det bättre att gå till St Pauls Katedral och åka upp i kyrkans kupol. Man slipper stå i kö och får en vidunderlig utsikt över hela London.

St Pauls katedral London

utsikt över London

När man har fått överblick över London, är det dags att upptäcka staden till fots. 

London

London har många trevliga stadsdelar att promenera i, bland annat SoHo.

London pub i SoHo

Roligt för tonåringen att se de engelska skolungdomarna med sina skoluniformer.

London skolungdomar

Stanna till i Covent Garden - här händer det alltid något. Kika in i de små butikerna, fika eller se när gatuartister uppträder. 

Covent Garden London

Kan detta vara Londons smalaste hus?

London Fleet Street


Efter turen med London Eye, promenera längs Themsens högra strand och titta på gatuartister. 

gatuartist i London

Blir ni trötta, ta en taxi. I London är taxibilarna lite annorlunda. En kul upplevelse för tonåringen och om ni har tur, får ni en rolig guidning på köpet. 

London med taxi

Tonåringen gillar fika och det finns gott om caféer i London. Men i England går man till pub och beställer en fish and chips. Det var dock inte så enkelt som vi trodde för att de släpper inte in minderåriga där det serveras alkohol. Så mitt resetips är att besöka en pub dagtid.

Sherlock Holmes pub i London

Jag och dottern slank in på Sherlock Holmes pub som låg på andra sidan gatan där vi bodde under vår första mamma-dotter weekend.


Kvällstid är det lite svårare att hitta prisvärda matställen för en hungrig tonåring som inte vill sitta och vänta på en "fancy" restaurang. Kan tipsa om Nando´s som är en portugisisk snabbmatskedja med grillad kyckling på menyn. Prova Peri-Peri kyckling. 

London snabbmatskjedja Nando´s

Ett annat säkert kort är att bege sig till Chinatown där det kryllar av små restauranger i alla prisklasser. Lisle Street och Gerrard Street är två parallella gator som utgör London´s Chinatown, inklämd mellan Piccadilly Circus och Leicester Square tunnelbanestationer.

London Chinatown

London har oändliga aktiviteter och nöjen för såväl vuxna som barn. En weekendresa på tu man hand med din tonåring skall vara trivsam och inte stressfull upplevelse, så välj ut några sevärdheter som ditt barn vill se. Bara för att alla springer till Madame Tussauds vaxmuseet betyder inte att ni också måste göra det. 

London - Naturhistoriska museet

Kanske vill ditt barn besöka ett av Londons fantastiska museer som dessutom har gratis inträde. Naturhistoriska museet är ett eldorado för det vetgiriga barnet.
Resetips: Några timmar innan stängningstid brukar det inte vara några längre köer. 

dinosaurie på Naturhistoriska museet i London

Kolla in detaljerna i byggnaden.


Är ditt barn historieintresserad, besök Tower of London.

Tower of London

Tower of London

Följ med på en guidad tur som ingår i inträde. Vår guide berättade så inlevelsefullt om alla fasor som hände här under den mörka medeltiden. Lite läskiga historier är underhållande för en tonåring.


Ett annat ställe att höra om Londons mörka tider är London Dungeon. Det blev min 11-årige sons bästa upplevelse från hans första Londonbesök. Köp biljetter online till en bestämd tidpunkt, så slipper ni köa. 

London Dungeon

Besöker man London med en tonåring som är intresserad av mode och shopping, hamnar man förr eller senare på Oxford Street (med Forever 21, Urban Outfitters, Top Shop)  och Regent  Street (med spanska favoriter Zara, Mango för mamma, och amerikanska Hollister, japanska UNIQLO för tonårsdotter).

London Regent Street shopping

Gillar din tonåring secondhand kläder, då är ett besök på Portobello marknad en söndag ett måste. Gå dit tidigt för det blir mycket folk. 

Portobello marknad i London

Portobello marknad i London

Portobello Market ligger i Notting Hill - en mysig stadsdel att promenera i.Promenad i London -Notting Hill

En annan marknad som tonåringar gillar är Camden marknad.

Camden Market i London

Här hittar din tonåring coola accessoarer till sin mobil, t-tröjor med favoritbandets logo på, bälten med döskallar på och mycket annat.

marknader i London

Sist men inte minst, stanna och chilla i en av Londons gröna parker. Du kommer att se ditt barn glädjas åt de små ekorrarna som bor i parkerna och som gärna kommer fram till er om ni har lite nötter att bjuda på.

ekorrar i London

När mörkret sänker sig över London, vad skall man då hitta på med en tonåring? 
Gå och se en musikal. En Londonweekend är inte fulländad utan ett teaterbesök. Det blev "Mamma Mia" med dottern och några år senare "We Will Rock You" och "Thriller Live" med sonen.  

Londonmusikal för tonåringLondonmusikal för tonåring

Avsluta resan med en kvällspromenad. Många av Londons sevärdheter är vackert upplysta på kvällen. Ni kommer att vilja återvända till staden - det blev i alla fall båda mina barn och jag.

kvällspromenad i London

London Eye på kvällen

Nyfiken på andra bra resmål för kortare resor med tonåring? 

Läs mer om vår resa till Valencia i Spanien.

PS. Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook för ännu fler tips på resor med tonåring!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar