fredag 21 oktober 2016

Shopping i Riga - City Lover tipsar.

Funderar du på en långweekend inte så långt från Sverige, inte så dyrt, inte så stort... Då är Riga ett utmärkt resmål.
Kanske vill du köpa hem något som är tillverkat i Lettland eller gillar att shoppa. Här kommer några tips på vad man kan köpa i Riga så att man inte kommer hem med skräpsouvenirer typ falska bärnstenstavlor.

Riga - Old Town

"Stenders" har fina handgjorda tvål och andra badrumsprodukter. Jag får alltid beslutsångest när jag skall välja.

Riga - shopping - Stenders

Tranbärstvål gjord på getmjölk doftar ljuvligt och är återfuktande - klar favorit efter att ha provat många olika sorter.


Förutom "Stenders" finns "Dzintars" som säljer skönhetsprodukter och "Drogas" som har allt möjligt. Överlag är kosmetika billigare i Lettland. Jag brukar fynda smink på "Drogas".


Choklad för alla gottegrisar. "Laima" eller "Emils Gustavs" choklad säljs överallt men prova även andra chokladprodukter som torkade tranbär i choklad, pumpa eller kvitten i choklad, ekologiskt och närproducerat.Mjuk gräddkola med eller utan hasselnötter.

shopping i Riga - godis

Smycken av silver och bärnsten men även accessoarer av skinn som skärp och armband.
En butik som säljer vackra autentiskt riktiga silversmycken är "Baltu rotas" och ligger lite undangömd i källarplan utanför St:Peterskyrkan.


shopping i Riga - Baltu rotas

En miniyxa är en kopia av arkeologiska fynd vid Daugmale borg.

Riga - shopping - smycken Baltu rotas

Handstickade vantar.

Riga - lettiska vantar

Mössor och halsdukar, en del av mjukaste lammull.


Sen vet jag att alla guideböcker rekommenderar ett besök på den gigantiska marknaden. Jag personligen har aldrig gillat den.  Den är kanske intressant att se men akta dig för ficktjuvarna. Som i andra storstäder finns de här och spanar efter turister.

Riga - marknad

Tranbär för 2 euro per liter.


Honung


När man har gått runt och tittat på alla fina hus i Gamla Stan kan man leta upp det stora varuhuset Galerija Centrs och göra många inköp på ett ställe.

Riga - Gamla stan

Riga - Old town

Riga - shopping - Galerija Centrs

Riga - varuhus

Tyvärr tar Europas klädkedjor över även här. Mango, Zara, HM, Pull&Bear, Bershka, Promod.


För den som gillar kläder finns en del andra butiker än hemma som polska Reserved och Mohito eller franska barnklädeskedjan Okaidi.


Slutligen ett tips för dig som tänker besöka Riga i början av juni. Första helgen i juni anordnas den årliga marknaden i Etnografiska friluftsmuseet i utkanten av Riga. Brivdabas muzejs som det heter på lettiska är motsvarighet till Skansen. Hit kommer hantverkare och konstnärer från hela Lettland för att ställa ut och sälja sina alster och du kan göra riktiga fynd när det gäller till exempel silversmycken, bärnsten, keramik, linnedukar, läderprodukter, målat glas o s v.
Datum och aktuell info hittar du på:
museets hemsida
www. liveriga.com . Sök - events - Trade fairs eller Outdoor events.


PS Det är euro som gäller i Lettland.

1 kommentar:

  1. Riga är en trevlig stad! Jag shoppade vinterjacka och morgonrock när jag var där förra vintern :)

    SvaraRadera