fredag 25 november 2016

10 tips på sevärdheter och saker att göra i Kraków.

Hela Gamla stan som är med på UNESCO:s världsarvslista är en stor sevärdhet i sig. Med en stadsplan från 1200-talet är den fylld med historiska byggnader, kyrkor, kloster och pittoreska hus. Upptäck den till fots.

Gamla staden i Krakow

1. Barbikan och Florian porten.


Dessa två byggnader är kvarlevor från den medeltida muren som skyddade Kraków. Barbikan ligger vid Gamla stadens norra ingång och det var här vi startade vår stadspromenad bara 5 minuter från vårt hotell.

Krakow - Barbikan

Från Florianporten fortsatte vi till Gamla stans hjärta - det stora torget som alla turister förr eller senare hamnar på.

Krakow i Polen - Florian porten


Krakow

2. Mariakyrkan.


När man kommer till den stora marknadsplatsen rekommenderar jag att besöka Mariakyrkan. Av alla de hundratals kyrkor som jag har sett är denna verkligen värd att gå in och se. Maffig och vacker med sitt blå innertak och gulddetaljer.

Krakow - Mariakyrkan


Krakow - Maria church

Om du som jag gillar höjder och alltid letar upp en plats att se staden uppifrån, missa inte att klättra upp i kyrkans västra torn. Utsikten är fantastisk.

Resetips:
Läs på Mariakyrkans hemsida vilka dagar och tider tornet är öppet, särskilt om du besöker Kraków på vinter. Generellt är tornet alltid stängt på måndagar. Observera att kyrkan och tornet har olika öppettider och det är två olika biljetter du skall köpa.
Här kan du också hitta information om konserter i kyrkan.

Krakow by night

3. Torget Rynok Glowny och tyghallen Sukiennice.


Den stora marknadsplatsen Rynok Glowny är en av de  vackraste och största medeltida torgen i Europa. Det är vidsträckt och kantas av de många pittoreska husen .

utsikt från Mariakyrkan  i KrakowI mitten av torget står Sukiennica - en riktigt gammal saluhall som en gång i tiden var en plats för handeln med tyg och kläder.

Krakow i Polen

Här finns också en nästan 1000 år gammal liten stenkyrka från tidig medeltid.

Polen - Krakaow


4. Upptäck andra mindre torg och små gator bort från det stora torget.


 Det lilla torget (Mali Rynok) med jesuitkonventet ligger på baksidan av Mariakyrkan.

Krakow

Här ifrån kan du svänga in på Mikolajska gatan.


Eller strosa planlöst runt och kolla in byggnadernas detaljer som fönster och dörrar.
I en universitets-och studentstad finns det en del bokcaféer.


Kika in på St:Peters och Pauls kyrkans innergård.Ulica Kanonica är en annan fin gata. Här kommer du garanterat att se turistgrupper som brukar stå framför ett gult hus (ej på bilden) där förra Påven bodde.

Gamla stan i Krakow - ulica Kanonice

På kvällen är några hus vackert upplysta.


5. Slottet Wawel.


Söder om Gamla staden uppe på en kulle ligger slottet Wawel som består av flera byggnader. Det är en borg och ett kungligt slott i finaste renässansstilen och så finns det förstås en kyrka här.

Wawel slottet i Krakow

Mitt första intryck när vi kom in på slottsområdet var - vilken salig blandning av arkitekturstilar.

Det är fint att promenera här uppe med en utsikt över floden men lite förvirrande när man skall köpa biljetter till de olika byggnaderna. Det är svårt att välja och irriterande väntetider då en del av sevärdheterna kräver en guidad tur.

Priser och annan information hittar du på slottets hemsida.

Wawel castle - Krakow


Vi besökte även slottsrummen med en guidad tur men ärligt talat blev vi ganska besvikna. Vackert på utsidan men inte så mycket att se inne. Kanske är jag bortskämd efter att ha sett slott som Versailles, Schönbrunn och Vinterpalatset.För barnen kan det vara roligt att se grottan och draken som då och då sprutar eld.


6. Det gamla universitetet - Collegium Maius.


I universitetsområdet upptäckte vi en riktig pärla - universitetets äldsta byggnad Collegium Maius, min favorit i Kraków.

Krakow - gamla universitetet


Det är gratis att se den vackra innergården från 1400-talet men man måste köpa en guidad tur till lokalerna och museet. Vi var aldrig inne men där skall det finnas Copernicus astronomiska instrument och några av hans manuskript. Kanske något för den astronomiintresserade?

Här kan du se mer information om öppettider och priser.7. Stadsdelen Kazimierz.


Kazimierz - de judiska kvarteren ligger en bit bort från Gamla staden. Här finns lite ruffiga hus, secondhand butiker, synagogor, den gamla kyrkogården Remuh och många mysiga restauranger.
Läs mer om det HÄR.

Krakow - Kazimierz


8. Tips för gottegrisen. 


Drick varm choklad på ett chokladcafé. Besök en riktig marknad som Stary Kleparz och köp polska godsakerna som choklad eller varför inte en bakelse.


9. Tips för öl-älskare. 


Med en öl-nörd i sällskapet är ett besök på The House of Beer ett måste. Här har de över 100 sorters olika öl. Beställ gärna någon av de ölsorterna som bryggs på mikrobryggerier runt och i Kraków. Sitt uppe vid baren eller gå ner i källaren. Som vinälskare måste jag erkänna att den mörka ölen jag blev serverad var riktigt riktigt god.


Krakow för öl älskaren

10. Parken Planty. 


Inte den vackraste av storstadsparker men det är trevligt att promenera här som omväxling till alla byggnader och turister i Gamla stan. Parken omringar Gamla staden precis som stadsmuren en gång i tiden gjorde.

Krakow - parken Planty

Detta kan du hoppa över i Kraków.


1. Slottets paradvåning och representationsrum har jag redan nämnt.

2. Att åka med häst och vagn skulle jag välja bort.
Ser väldigt fint ut och jag har själv åkt en sådan tur i Wien då det var min mammas högsta önskan, men jag tror inte att hästarna mår särskilt bra här.


3. Saltgruvan i Wieliczka.

Om du skall göra en utflykt från Kraków, så kan du utan tvekan välja ett besök i Auschwitz. Saltgruvan kan du hoppa över så länge du inte råkar vara väldigt intresserad av gruvor och saltutvinning.
Det var en dryg tur till en mörk plats som avslutades med färden i en trång gruvarbetarhiss. Definitivt inget för de som lider av klaustrofobi.

Polen - saltgruvan Wieliczka1 kommentar:

  1. Vilka bra tips! Det ska jag komma ihåg om vi ska dit igen. Vi har en resa inbokad tull Warszawa, men inte Krakow ...

    SvaraRadera