fredag 11 november 2016

Weekend i Kraków.

Till Kraków, Polens medeltida huvudstad, brukar man resa på våren eller sommaren men om man känner för att komma iväg en helg innan den stora julstressen infinner sig går det utmärkt att besöka staden även på senhösten.  Om några veckor kommer dessutom julmarknaden vara på plats och mysfaktorn kommer att höjas ytterligare.

Krakow

Kraków är ett utmärkt val om man har ont om tid och pengar. Staden vars gamla stadskärna är med på UNESCO:s världsarvslista är lagom stor, genuin och man hinner se mycket på en helg, och reskassan - den räcker länge.

medeltida Krakow

Krakow

Krakow

Mitt första intryck - Staden är pittoresk men inte alltför finputsad utan mer genuint gammal, och det är billigt. Det märker vi redan när vi köper tågbiljetter från flygplatsen till centrum och betalar endast 8 zloty per person (18 kronor).Det kryllar av kyrkor, nunnor och munkar men även studenter, caféer och restauranger.

Krakow

Vill man se en av Polens städer som inte blev förstörd under andra världskriget, då har man kommit rätt. Många av originalbyggnaderna finns kvar.
Även borgen med det kungliga slottet står kvar.

Krakow - slottet Wawel

Slottet Wawel i Krakow

Kraków är en sådan stad där man kan sitta länge inne på en mysig restaurang - äta en varmrätt, dricka öl för 18 kr eller vin för 25 kr till den, efter en stund beställa ett glas till och kanske efter det en efterrätt och ändå betala en mindre summa. Och just på hösten vill man hitta en krypin lite oftare än på våren och sommaren. Så under dagen vi går runt och tittar på alla pittoreska hus, blir det en del café- och restaurangbesök.

Krakow Oldtown

Chilli Coffee på ulica Grodzka

Restaurang Papryczki 5 på ulica Mikolajska


Vi avrundar med en pubkväll på The House of Beer för att testa lite "piwo"- den lokala ölen.

Krakow - House of Beer
House of Beer

Nackdelen att besöka Kraków på senhösten är att solen inte riktigt vill titta fram men det gör inget för regnet håller sig borta, turistmassorna likaså och vi har hittat ett underbart hotell att dra oss tillbaka till.

Krakow

Hotel Indigo


P.S Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook och läsa om andra prisvärda storstadsresor!

2 kommentarer:

  1. Fina bilder från Krakow! Gillar särskilt den översta! Vi har varit i Krakow, men det är ganska längesen nu.

    SvaraRadera
  2. Tack, det var då solen tittade fram..

    SvaraRadera