söndag 25 december 2016

Julstämning i medeltida Brygge.

"Inte ska ni resa till en julmarknad och dessutom till Belgien!" får vi höra när vi packar resväskan bara några dagar innan julen.
Jaha... Är det meningen att vi skall låsa oss in i vårt trygga hus och låta rädslan ta över? Nej. Så vill vi inte ha det.

Vi packar färdigt och efter en dryg timmes flygning landar i Bryssel. Men det är inte här vi skall stanna utan vi hoppar på tåget som tar oss till Västflandern och den lilla staden Brygge för att få lite julkänsla.

jul i Brygge, Belgien


Brygge (Brugge) som är med på UNESCO:s världsarvslista är vackert även så här års. Vi vandrar längs de smala kullerstensgatorna och andas in historia.

julmarknad i Brygge


Den medeltida sagostaden Brygge är som gjord för att komma i julstämning. Som ägarinnan till hotellet vi checkar in uttryckte det: "Vi tar julpyntet på högsta allvar."De pittoreska husen är vackert dekorerade. Skyltfönsterna har förvandlats till små utställningar.

jul i Brygge, City-Lover-Reser


Choklad säljs i alla tänkbara former. Vad sägs om en chihuahua i choklad?

jul i Brygge
Det kryllar av mysiga caféer och restauranger och alla ser så hemtrevliga ut att det är svårt att gå förbi utan att kliva in i värmen.


jul i Brygge, Belgien

julstämning i Brygge


Det stora torget framför stadshuset är platsen för den årliga julmarknaden med en skridskobana som på kvällen fylls av glada ungdomar. Runt hörnet finns en till julmarknad och då och då hörs det klapprande ljudet när en häst-och vagn rullar förbi.Det är den mörkaste tiden på året, vädret är lite ruggigt och det känns som vi på riktigt har hamnat i en medeltida saga.

På kvällen när alla dagturister har lämnat staden, sänker sig tystnaden över Brygge. Runt torget pågår kvällslivet men bara några kvarter längre bort vid kanalen är det stämningsfullt vackert och lite kusligt tyst.

Bruges, City-Lover-Reser

City-Lover-Reser, Brygge - Belgien

Fick du ingen riktigt bra julstämning så är det inte för sent att uppleva det i Brygge. 
God jul!

Brygge - City-Lover-Reser


För mer julkänsla, läs:
Köpenhamn i väntan på julen och Julstämning i Stockholm.


PS Välkommen att följa den här bloggen på Facebook för mer tips om pittoreska städer.


3 kommentarer:

  1. Fina bilder från en vacker stad! Vi har inte varit där, men i Gent, som oxå är en fin belgisk stad. Önskar en fortsatt fin jul!

    SvaraRadera
  2. Brygge är så fint! Har dock bara varit där sommartid. Ser precis lika mysigt ut på era bilder! Gent är också fint precis som Freedomtravel säger. God fortsättning!

    SvaraRadera
  3. Ett par timmar i Gent blev det också för inköp av julklappar men man får nog övernatta där precis som i Brygge för att se den bästa sidan av staden.

    SvaraRadera