söndag 22 januari 2017

Biarritz - kungarnas badort och surfarnas paradis.

Vad har Napoleon och surfare gemensamt? Det är badorten Biarritz som ligger vid Atlantkusten i norra Frankrike på gränsen till Spanien. Napoleon och andra kungligheter trivdes här och sedan 50-talet är staden surfarnas paradis.

Vi har inte kommit hit för att surfa utan är på väg till San Sebastian, och eftersom Biarritz har direktflyg från Skandinavien börjar vår resa här.

Biarritz strand

Det är bra att starta semestern här. I Biarritz finns inte så många sevärdheter utan den lilla staden består av en härlig strand, en strandpromenad och många restauranger där man kan njuta av en middag efter att ha tittat på solnedgången. Och så kan man förstås ta surflektioner här.

bästa stranden i Biarritz


Dagarna tillbringar vi på stranden med sol, bad och att titta på alla surfare. Det är början på augusti vilket betyder att fransmän och spanjorer har börjat sin semester och den lilla badorten sjuder av liv men stranden La Grande Plage är bred och det finns plats för alla.

surfing i Biarritz - Frankrike

stranden i Biarritz


När vi har fått nog av stranden går vi en sväng längs strandpromenaden och upptäcker att det finns fler badstränder här.
Biarritz som hör till Baskien är inte stort och det tar inte lång tid att gå ner till stranden. Däremot är det lite kuperat, något att tänka på när man bokar sitt boende.
På vägen till och från stranden hinner vi se lite av badorten.Det är sommaren när pokémon-jakten är i full gång i Sverige och den pågår även här. 


Från tiden då de ryska aristokraterna besökte staden finns här en ortodox kyrka.


Vill man känna sig lite kunglig och glamourös kan man klä sig fint och flanera in genom den bevakade infarten till Hotel du Palais och beställa en drink eller en dyr efterrätt i Napoleons villa som har omvandlats till ett lyxhotell.
Man kan förstås också bo här men vi har inte vunnit i ett lotteri så därför nöjer vi oss med ett betydligt blygsammare boende.


Vad finns det mer att göra i Biarritz förutom att sola, bada och surfa?
Kanske shoppa nya badkläder eller besöka någon av de anrika konditorierna för lite smaskiga franska bakelser.

göra i Biarritz


På kvällen gör vi som alla andra som tillbringar sin semester här - vi går ner till strandpromenaden och inväntar solnedgången. Vissa kvällar är den vackrare än de andra.

sunset in Biarritz

Biarritz - France

Längs promenaden finns många platser där man kan sitta ner och njuta av sommarkvällen.


vad göra i Biarritz?

Har man inte ätit går man ner till hamnen och beställer musslor eller letar upp en trevlig restaurang som serverar andra havsdelikatesser som vitlöks grillade bläckfiskar.


Eftersom vi är i Frankrike passar jag på att beställa min franska favoriträtt confiterad anka.


En sista kvällspromenad med lite musik utanför kyrkan och sedan är det dags att dra vidare till San Sebastian.Resetips:
Biarritz flygplats ligger nära staden. Det är enkelt att ta sig till centrum med taxi eller buss som kostar 2 euro.
Däremot är det svårare att hitta ett prisvärt boende i augusti. Vi såg en hel del hus som hyrde ut rum så ett tips kan vara att söka boende på airbnb.

Vårt boende Hotel Best Western Plus Karitza:


Eftersom vi inte hyrde bil utan reste kollektivt denna gången valde vi ett boende nära den busshållplatsen där vi skulle resa vidare till San Sebastian.
Hotellet låg lite längre bort från stranden (dock gångavstånd) och hade liten trädgård med pool och bättre frukost än den vanliga franska endast croissant-frukosten.

För den som hyr bil är det ett plus att hotellet har parkeringsgarage.
För den som reser med barn finns några familjerum.
I närheten finns även en Carrefour affär där man kan köpa dricka och mat.

Vi bokade via hotellets hemsida och fick då frukosten inkluderat för samma pris som vi skulle betalat utan frukost hos Booking.com eller Hotels.com.
Läs gärna på vad andra resenärer skriver om hotellet på tripadvisor. 


PS Välkommen att följa den här bloggen på Facebook för fler tips och reseberättelser.

1 kommentar: