lördag 4 februari 2017

San Sebastian - Baskiens pärla.

Förra sommaren förälskade jag mig i en ny stad - den baskiska pärlan San Sebastian i norra Spanien. 

San Sebastian som är Baskiens kulturcentrum och Europas matmekka heter något helt annat på baskiska - Donostia. Här finns egen kultur, eget språk som inte liknar något annat och är så litet att det är ett mirakel att det har överlevt. 


Fascinerande, tycker jag som hade ett långt samtal med den unge baskiske mannen som vi hyrde ett rum hos, om vad som gör att en del folkslag och minoritetsspråk överlever. 
Är det stolthet, envishet eller något annat? Vi kom fram till att det är kulturen - sång, dikt och dans som inte låter sig påverkas av det regerande språket. Där har baskerna något gemensamt med letterna. 


vackraste stranden i Europa


San Sebastian

San Sebastian är enligt mig en av de städerna i södra Europa där värmen är behaglig i juli och augusti. Här är det inte för svettigt och förutom att sola och bada på någon av de två stränderna, finns det annat att göra. För den som gillar aktiv semester kan man prova på surfing eller ta sig runt på cykel.  

stranden i San Sebastian


best surfing beach in Europe


Den strandnära staden är lagom stor med en del intressanta byggnader. Här finns shopping och utflyktsmöjligheter. För alla kulturnördar som jag, arrangerar staden en filmfestival och varje sommar en musikfestival. Och så har vi stadens gourmémat. San Sebastian är känt för sina pintxos barer och restauranger. Art Deco in San Sebastian


Vacker Art Deco arkitektur.


San Sebastianshopping in San Sebastian - Spain

På minus sidan är det faktum att alla spanjorer verkar också tycka om San Sebastian och vallfärdar hit i augusti när deras semester börjar. Det medför förstås högre priser på boende. 
Mat


Jag är ingen matexpert men vet att till San Sebastian reser många matgurus för att testa den baskiska maten. 
Pintxos barer passar perfekt för en som är på resande fot och vill se och uppleva mycket. Inga stela restauranglokaler, inga långa väntetider, ät tills du är mätt och sen gå vidare till nästa ställe.


pintxos in San Sebastian - Cty Lover Reser

tapasbarer i Baskien

Förutom de kalla pintxos som står uppradade på disken går det även att beställa varma pintxos. De är dyrare men så goda.
Här kan du se exempel på hur pintxos kan se ut.


varma pintxos

Några pintxos barer som vi besökte i Gamla stan är Taberna Gandarias och Atari Gastroteka.
I Gros rekommenderar jag Bar Bergara .

pintxos-bar i San Sebastian


Förutom pintxos åt vi också annat - oxsvans, krispig spädgris och en och annan efterrätt.Stränder


San Sebastians stränder heter Playa Zurriola och Playa La Concha.
Zurriola är stranden för surfing men även för sol och bad. Den ligger i anslutningen till stadsdelen Gros.

bästa strand för surfing i San Sebastian - Zurriola


 Här lär man sig surfa tidigt.

surfingskola i San Sebastian - Baskien


La Concha är den världsberömda stranden som är den mest fotograferade och har en jättefin strandpromenad. 


Vackraste stranden i Europa i San Sebastian

Vi tyckte att Zurriola passade bättre för bad då sandremsan påverkades inte lika mycket av flod och ebb som på La Concha. Lite lutning gjorde att vattnet kunde inte komma lika högt upp.  

La Concha däremot var fantastisk för promenader. För familjer med småbarn passar dock denna stranden bättre.
I anslutningen till La Concha finns en tredje mindre strand Ondarreta som verkar vara populär hos de spanska barnfamiljerna.

Baskiens vackra strand La Concha


Utsikt


Mitt emellan de två stränderna i San Sebastian finns en udde med Monte Urgull där fästningen en gång i tiden låg. Stigen uppför kullen börjar i Gamla stan.

gamla stan i San Sebastian


Härifrån får du en fantastisk utsikt både mot Zurriola stranden och mot andra hållet över La Concha bukten.

Bästa utsikt i San Sebastian

utsikt över La Concha stranden i San Sebastian

Den andra platsen för en vacker utsikt hittar du uppe på Monte Iguledo som ligger längs bort där Playa la Concha tar slut. Vi promenerade hela vägen längs La Concha och för att komma upp tog vi den gamla bergbanan.
En perfekt plats för solnedgången, vackert och dramatiskt med molnen som i skymningen färgades svarta.

view over San Sebastian


bästa plats för solnedgång i San Sebastian

Boende


Vi bodde på pansion Ondarra som vi hittade på Tripadvisor under B&B. Det var ett litet ställe med några rum på andra våningen i ett lägenhetshus nära Playa la Zurriola. Fräscht nyrenoverat rum (nr 101) med en liten balkong, dock mot gatan. I receptionsrummet fanns en nespresso maskin och ett rymligt kylskåp som kunde användas av alla gästerna.

hostel i San Sebastian - pension Ondarra

Läget tyckte vi var utmärkt - 10 minuters promenad till busstationen, 7 minuters promenad till stranden Zurriola och 20 minuter till Gamla stan.

San Sebastian old town


Transport


Vi kom till San Sebastian från Biarritz på den franska sidan av Baskien. Smidigt och billigt med bussar som trafikeras av minst två busbolag - ALSA och PESA. Det går även att åka buss direkt från Biarritz flygplats till San Sebastian men vi började vår resa med ett par dagar i Biarritz. (Läs mer om Biarritz HÄR)  

Busstationen har nyligen flyttats och ligger nu mer centralt intill Maria Cristina Zubia bron och tågstationen. 
Resetips


www.sansebastianturismo.com  är en bra sida för att söka information om San SebastianHär kan du läsa om transport dit, om stränder och vad som är på gång i staden. Här finns en matguide och förslag på vad som är värt att se. De kan även tipsa om utflykter i regionen.

Här kan du läsa om vår dagsutflykt till den närliggande fiskebyn Getaria. 

San Sebastian at night

Söker du inspiration till andra resmål i Spanien? 

Läs här i bloggen om:
Sevilla
Costa Brava
Madrid
Valencia


PS Välkommen att gilla den här bloggen på Facebook för fler tips om Baskien.

4 kommentarer:

 1. Sikke en fint indlæg om San Sebastian. Der har vi ikke været men din beskrivelse og smukke billeder lokker bestemt til et besøg. Bakserlandet historie er spændende så måske vi skulle tage derned en dag og få lidt bedre indblik i den. Tak fordi du inspirerede til et evt. fremdig besøg.
  /Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kusten är verkligen en glömd skatt, särskilt om man är matintresserad.

   Radera
 2. Dit vill jag jättegärna åka. Tack för inspiration!

  SvaraRadera
 3. Glad att det kommer till nytta. Jag själv är inte färdig med norra Spanien. Är förvånad att inte fler reser dit men det kan vara så att i motsatts till solkusten är norra Spanien lite mer opålitligt vad gäller sol.

  SvaraRadera