lördag 29 april 2017

En utflykt från Madrid till Segovia.

I Madrid finns det mycket att göra och uppleva men om man känner att man har fått nog av storstaden finns det en del intressanta platser att upptäcka en kort resväg från Spaniens huvudstad.

Jag vill tipsa om Segovia - en liten stad nordväst om Madrid som är känd för sin akvedukt, alcazar och spädgris. En liten men riktigt sevärd stad vars gamla stan tillsammans med akvedukten är med på UNESCO:s världsarvslista.


sevärt akvedukt i Spanien


vad äta i Segovia

De flesta turister besöker Segovia över dagen men vi reste med tåg från Baskien till Madrid och valde att hoppa av i Segovia som låg en station före vår slutdestination Madrid. Eftersom vi anlände till Segovia på eftermiddagen valde vi att övernatta här.


Vårt hotell Infanta Isabell låg mitt i gamla stan vid Plaza Mayor med utsikten över torget och katedralen. Härifrån kunde vi utforska staden till fots för alla sevärdheter låg inom gångavstånd.

mysigt hotell med bästa utsikt i Segovia

1. Katedralen. Stor och pampig. 
2. Alcazar de Segovia. 

Tydligen inspirerades Walt Disney av detta slott när han gjorde sin film om Törnrosa. För att se slottet i sitt helhet rekommenderas en promenad nere längs vägen. Sedan kan man ta en tur inne i slottet och klättra upp i tornet för utsiktens skull.

Törnrosa-slott i Segovia

sagoslott i Spanien - Segovia


3. Akvedukten - UNESCO världsarv. 

Det är verkligen ett imponerande byggnadsverk. Gå uppför trapporna intill turistinfo för den bästa utsikten.

känt akvedukt i Europa

sevärt i Segovia


4. På kvällen testade vi den berömda spädgrisen nere i hotellets restaurang. Saftig och krispig men alldeles för mättande...tur att vi hade så nära till sängen.

mat i Segovia
Resetips:


Bra att känna till är att Segovia ligger i ett område som har lite svalare klimat med större skillnader mellan dag-och nattemperatur.
Här var det inte lika hett som i Madrid och på kvällen kom även en kofta till användning. Så om man tvekar för att göra en dagsutflykt från Madrid mitt i den varmaste perioden (vi reste i augusti) ger detta faktum pluspoäng för Segovia.


Det finns lite olika sätt att resa från Madrid till Segovia:


1. Med tåg från Madrids norra tågstation Chamartin. Snabbtåget tar 30 min och kostar mellan 13 och 24 euro.
Från tågstationen i Segovia som ligger utanför Segovias centrum, tar man buss nr 11 som stannar precis utanför stationen och brukar komma strax efter att tåget har anlänt. Kostar 2 euro. Efter 10 min resa blir man avsläppt mitt framför den stora akvedukten.

Mer info hittar du på Renfe.com hemsida.
Här finns tidtabell.
Här kan man se priser och boka. 

2. Med buss från Moncloa station.
Den är närmare centrum än Chamartin tågstation. Från Gran Via / Plaza Espana är det bara 3 hållplatser med tunnelbanans gula linje till Moncloa.
Bussen La Selpuvedana avgår varje timme och är billigare än tåget (10 euro). Restid drygt en timme.
Slutdestinationen är Segovias busstation ( Estacion de autobuses) som ligger på promenadavstånd till gamla centrum.

3. Hyra bil - passar den som vill köra runt i området och bor utanför Madrids centrum.

4. Med en organiserad tur. 
Gå in på turistbyrå - de erbjuder många olika utflykter från Madrid.Här kan du läsa om vad vi gjorde i Madrid.

Om du som jag är intresserad av slott, läs även om Frankrikes vackra slott längs Loiredalen.


4 kommentarer:

  1. Det ska jag definitivt lägga på minnet när jag åker till Madrid! Har fortfarande inte varit där så det är verkligen på tiden. Spanien är ju så fantastiskt.

    SvaraRadera
  2. Vilka himla massa fina hus det fanns på dessa bilder. ÄR så svag för det!

    SvaraRadera
  3. Ja, det finns en del intressanta platser en kort restid från Madrid. Segovia var lite som att färdas tillbaka i tiden.

    SvaraRadera