fredag 14 april 2017

Vår resa till Indonesien.

Även en city lover som jag behöver ha omväxling och komma till en annan miljö. Denna gången bar det iväg till Indonesien - till Bali och dess grannö Lombok. 

En resa till "fifteen shades av green". En resa till två öar som till synes är lika med sina gröna vulkantoppar och risfält vart man än går men ändå så olika.

Bali

Bali risfält

Lombok- Villa Qunci Hotel

Lombok - Bali view

Besöket på Bali och Lombok avslutades med några dagar i Singapore - en stad som jag ville ge en ny chans efter ett tidigare kort men inte så minnesvärt besök där.

Singapore - Gardens by the Bay

Resan som varade i 16 dagar genomfördes i mars månad som räknas till regnperiod men några större floder upplevde vi inte även om det regnade en del och var mulet ganska ofta.

Fördelen med att resa i lågsäsong var de lägre priserna och mindre trängsel. Vi kunde unna oss ett bättre boende utan att bli ruinerade. Vi slapp också turistmassorna som invaderar Bali på sommaren.

Bali - Ubud
Vi väntar ut regnet på Karsa Kafe i Ubud

Här kommer en sammanfattning av vår resa till Indonesien.

Efter att ha färdats över 10 timmar från Köpenhamn till Bangkok och ytterligare 4,5 timmar därifrån till Denpasar, landade vi på Balis flygplats.

Först ett par dagar i Sanur för att landa och ställa om till ett annat klimat och en annan tid. Livet behövde inte ha så många måsten här - bara slappa vid poolen, beställa en kall öl och varva ner.

Bali - Sanur - Bumi Ayu bungalows
Bumi Ayu bungalowsSanur lämnade inte något större intryck på oss - varken bra eller dåligt. Ganska tråkig strand men det hade vi läst om innan och bokade därför ett mindre hotell med rymliga bungalows runt en nyrenoverad pool.

Bali - stranden i Sanur


Sedan bar det iväg uppåt landet till Ubud där vi stannade resten av vår tid på Bali. Vi checkade in på The Green Field Hotel där vi bodde med utsikt över de gröna risfälten.

Bali - Ubud

utsikt från vår balkong i Ubud

Härifrån gjorde vi utflykter till Balis landsbyggd - naturen och en hel del tempel. Vår chaufför Daniel (Made) som var en utmärkt guide hade vi kontaktat i förväg via internet.

Bali driver Daniel


bada i den heliga källan 

Bali vattenfall
Uppfriskande med bad i ett vattenfall


Bali tempel

Ett tempel med utsikt mot vulkanen

Dagarna i Ubud blev fyllda med intryck och upplevelser, bland dem också en väldigt läskig. Vi var med om en ganska kraftfull jordbävning. Det har gett mig ett annat perspektiv på tillvaron.

Eftersom vi var på Bali en vecka före deras nyår, fick vi se hur hinduer förberedde sig inför det nya årets ankomst med olika tempelceremonier.

Bali
På väg med offergåvor till templet Ulun Danu Beratan

Bali Pura Ulun Danu Beratan
ett dekorerat Pura (tempel)

Vi fick lära oss om öns kultur och religion, om alla hindu gudar och det livsviktiga riset som utgör grunden till livet på Bali.


Guden Indra vars namn bär också vår dotter Indra.

Balinesisk dans

risskörd på Bali
risskörd på Bali

Strax innan nyåret och Nyepi dag som stänger ner hela Bali ön, reste vi vidare till grannön Lombok
Så nära Bali men så annorlunda kändes denna indonesiska ö. En annan religion, oexploaterat men lika grönt som Bali och med mycket vackrare stränder. Här hördes det inga "taxi, taxi madam" utrop utan istället böneutrop från de närliggande moskéerna.

Lombok Indonesia

Marknad i Selong Belanak

Vackraste stranden på Lombok - Selong Belanak

Först stannade vi i den södra delen av Lombok där vi bodde nära en av öns vackraste stränder med några nyfikna grannar som ibland tittade förbi.
Här tog vi det igen ganska lugnt - gick på spa, besökte den lokala marknaden och badade i havet.

Lombok - Seven Havens Residence
Lombok - Seven Havens Residence

En nyfiken granne

Sedan flyttade vi norrut till den mer turistbesökta Senggigi där vi ckeckade in på ett finare resort med utsikt mot Bali och den aktiva vulkanen Mount Agung.

Lombok - Villa Qunci
Pool med utsikt

Qunci Villas i Senggigi

Från Senggigi tog vi taxi in till huvudstaden Mataram och båten över till backpackers paradisö Gili Air.

stranden på Gili Air
Gili Air


Resans sista destination blev Singapore som stod i skarp kontrast till både Bali och Lombok. Tillrättalagt, välorganiserat och kliniskt rent. En stad där alla går med blicken ner i sina mobiltelefoner och inrättar sig efter alla förbud och lagar.

Singapore by night
utsikt från Sky on 57 rooftopbar.

13 000 kr i böter...

En stad med så många olika nationaliteter, där var och en har sin stadsdel som till exempel Chinatown.

Singapore - Little ArabiaI Singapore spanade jag in arkitekturen både från kolonialtider och nutiden samt gick på jakt efter gatukonst. Här kan du läsa mer om det.

Singapore
Ett hotellbyggnad med växter som täcker fasaden på skyskrapan

Singapore street art

I en stad med många skyskrapor blev takbarer en given programpunkt. Det blev också en promenad i den vackra botaniska trädgården, mycket mat och lite sidentyg-shopping.


Singapore - view from LeVeL33
Utsikt från skybar&restaurang LeVeL33

Singapore Botaniska trädgården
Botaniska trädgården

vilken färg? - svåra beslut ...

Och så plötsligt tog resan slut och vi skulle flyga hem. Jag hade gärna förlängt resan med en vecka, stannat lite längre på Gili Air och utforskat mer Lombok.
Men....efter vår "skakiga upplevelse" var det faktiskt skönt att komma hem och krama om barnen som hade stannat hemma och inte följt med på resan.


Här kan du läsa mer om vår resa till:
Bali,
Lombok och
Singapore .

Följ gärna bloggen på Facebook.

3 kommentarer:

 1. Sikke nogle dejlige billeder :-) Det ser og lyder virklig som om det har været en dejlig rejse ;-) Bali besøgte jeg for snart mange år siden, men nu får jeg da helt lyst til at tage dertil igen.

  Hav en skøn påske;-)

  /Annette

  SvaraRadera
 2. Herregud vilka fina miljöer! Dina kunskaper om hur man tar bra bilder syns, keep it going! :)

  SvaraRadera
 3. Tack. Jag skulle gärna stannat längre på Bali, så grönt och vackert det var.

  SvaraRadera