söndag 7 maj 2017

Exotiska Bali där allt handlar om gudarna och ris.

exotiska Bali

Exotiska Bali, ofta nämnd som gudarnas ö, är också ett populärt semesterresmål för tusentals turister. Men bortom det hektiska turistlivet nere vid södra kusten är Bali fortfarande en ö där allt handlar om gudarna och ris. 

Bali välkomnade oss med den efterlängtade värmen, leenden och de gröna bergen, men det var framför allt dessa fyra upplevelser som gjorde intryck på mig:

1. Vi besökte Bali när hela ön förberedde sig inför det nya årets ankomst i slutet av mars. Det var otroligt spännande att se hur balineserna förberedde sig inför nyårsfirandet och Nyepi dag.
Tempel smyckades, stora papier-maché dockor byggdes och målades, överallt hölls religiösa ceremonier. Vackert klädda balineser vallfärdade till tempel med stora korgar fyllda med offergåvor till gudarna.


Tempelprydnader av bambuträd och ris

Ett tempel blir dekorerat.

Bali - hindu nyårsfirande
En jättedocka på tork i väntan på att delta i paraden för att skrämma bort de onda andarna.


Bali ceremonier inför nyåret
På väg med offergåvor till Pura Ulun Danu Beratan.

Festligt klädda kvinnor väntar på att få gå in i templet.

Vi hade tur enligt vår guide, att se templet Ulun Danu Beratan under den här tiden på året när det pågick en ceremoni.

Bali tempel - Pura Ulun Danu Beratan


Offergåvor eller offerings är något som hör till varje hindufamiljs vardag. Man börjar dagen med att be åt gudarna och lägga fram den lilla korgen vävd av palmträdsblad, fylld med blommor, ris och rökelser.
Gudarna skall hållas nöjda och skämmas bort. Så bli inte förvånad över att de finns överallt, också vid vägkanten på en hårt trafikerad gata.

Bali - dagliga offergåvor


En plats för offergåvor mitt i ett risfält.

Själva Nyepi dag upplevde vi aldrig på Bali. Det skulle innebära att tillbringa ett helt dygn inomhus utan den minsta möjligheten att lämna hotellet och utan el.  Det hade vi gärna upplevt om vi inte hade haft så få resdagar men vi gjorde som många andra och flydde till grannön Lombok där inget var stängt.
Där kunde vi se en mindre variant av Ogoh-ogoh paraden med de stora monsterdockorna som öns hindu minoritet anordnade i huvudstaden Mataram dagen före Nyepi.

Bali firar nyår - Ogoh-ogoh paradenDet nya året inleds med att hela Bali blir helt nedsläckt (inklusive flygplatsen) för att de onda andarna som under den mörka natten flyger över Bali inte ska upptäcka ön. Så när vi på kvällen av Nyepi dagen satt på andra sidan av Bali och iakttog solnedgången insåg vi att Bali syntes inte utan ön gömde sig bakom ett stort mörk moln. Magiskt!2. Alla dessa risfält i grön-grönare-grönast nyanser. 
När vi körde runt på Bali tyckte vi att vi såg de överallt. Trots det berättade vår guide att Bali importerar ris för att de äter ris till alla dagens måltider och det räcker inte med det de odlar själva.

Balis gröna risfält

De vackra Tegalalang risterasser står på alla turisternas måste-se-lista och med bland Balis top tio sevärdheter. Visst, området är vackert, kanske just för att det är kuperat men har du tid - åk också ut till ett mindre känt risfält utan turister och helst med någon som kan förklara hur riset odlas för det utgör en så pass viktig del av livet på Bali. Det är en hel livsfilosofi där riset ses som en gåva från Gud. Läs mer om det på UNESCO:s världsarvslista. 

vackraste risfält på Bali


Riset planteras och skördas året runt och därför kunde vi se riset i alla de olika växtstadierna.

Ett risfält i Ubud

hur odlas ris på Bali?Vid ett senare tillfälle såg vi hur det mogna riset skördades.

risskörd på Bali

Arbetet på ett risfält är ett hårt jobb. Med böjd rygg står man där i den fuktiga värmen timme efter timme.
Jag har alltid undrat när jag sett bilder från Asiens risfält:"Vad är det de gör där med böjd rygg och kniven i handen när risplantorna inte alls ser färdiga ut att skörda? " Nu fick jag svaret.
För att göra rötterna starkare så att de klarar sig mot skadeinsekterna måste varje risplanta dräneras och man gör en knut på dem. Ryggen tar stryk och på kvällen dricker risodlare ingefärste mot sin onda rygg.
De unga är inte så villiga att jobba så hårt, berättar vår guide. De vill hellre sitta med sina mobiltelefoner och sälja biljetter till turister som kommer till risfältet.

Bästa turer på Bali


3. En av höjdpunkterna under vår resa var möten med de vänliga och ödmjuka människorna på Bali, framförallt med vår guide Made Arianta.
Förutom att vi fick veta en massa fakta om gudarna, seder och traditioner hade vi många intressanta samtal om vardagen, familjeband, skola, kvinnas roll, turismens påverkan mm. Vi fick en liten inblick i hur livet för en vanlig balines ser ut och vad som är viktigt för honom.

ett samtal pågår...

Daniel eller Made Arianta som är hans riktiga namn, jobbar hårt för att hans två barn skall få bra utbildning. De bästa skolorna där man lär sig engelska kostar mycket pengar. När jag frågar om varför duger inte en allmän skola, får jag svaret: Där sjunger de bara.

Att utöva sin religion kostar också pengar. För att bli begravd med alla ceremonier är inte billigt och ofta väntar man i flera år för att begrava sina anhöriga tillsammans.

Att hjälpa sin familj är viktigt så när Made inte kunde köra oss en dag undrade han om det var ok att hans kusin hoppade in för honom.

Är du på väg till Bali och behöver någon som kör dig runt och guidar, kan jag verkligen rekommendera vår guide. Han finns på Facebook och har också en hemsida. Berätta vad du är intresserad av så kommer han att planera en halv-eller heldagstur. Han är mycket kunnig, har skaplig engelska och humor och inte minst kör förståndigt. Här kan du läsa mer och se priset.

Bästa guide-chaufför  på Bali
En man med humor

Balinesernas ödmjuka sätt att bemöta andra hör ihop med tron på att "så som du behandlar andra blir du behandlad själv." De påflugna taxisäljarna vid flygplatsen följer nog inte dessa principer men det kanske är deras enda sätt att försörja sin familj.

exotiska Bali

4. Att uppleva en jordbävning är inget jag hade förberett mig på men så en morgon kl 7 när vi precis hade stigit upp hände det och då kände man sig så liten jämfört med jordens krafter.
Det skakar på Bali med jämna mellanrum men denna med magnituden 6,4 var riktigt kraftig enligt vår guide Made.
Han var mest bekymrat över att det gamla templet som vi hade besökt dagen innan hade blivit skadat av jordskalvet men hos mig satte det igång tankar om vad som är viktigt och mindre viktigt i livet.

För dig som reser till platser där naturkatastrofer kan inträffa, kan vara bra att veta att det finns en "svensklista" på UD:s hemsida där du kan registrera dig när du är på resande fot för att underlätta evakueringen om en nödsituation skulle uppstå.

bästa Bali-upplevelser
Bali "gömmer sig" på nyårsdagen

Läs mer om vår resa till Indonesien här.

PS Välkommen att följa den här bloggen på Facebook för fler resetips om Bali och Lombok.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar