torsdag 18 maj 2017

Mat och nostalgi i Riga.


sevärd restaurang i Riga - Rosengraals

Planerar du en weekend i Riga och tycker om att vistas i miljöer där tiden tycks stå stilla?
Här tipsar jag om några restauranger och caféer med gångna tiders nostalgi.

De flesta som besöker Riga hittar förr eller senare till restauranger som huserar i några av de riktigt gamla medeltidshusen med valv eller vinkällare. De finns i Gamla stan från enkla billiga ställen som Ezits migla till lite dyrare som Rozengrals.

Potatisplättar med kallrökt forell för 4 euro på "Ezitis migla"
Den enkla baren vars namn betyder "Igelkotten i dimman" ligger på gatan som leder till den svenska porten. Källarlokalen är enkelt inredd och nostalgin ligger just i namnet.
Jag som många andra har kära minnen från den här ryska tecknade sagan om igelkotten som går vilse i dimman. När vi var barn tyckte vi att den var lite läskig. En av de bästa tecknade filmer som gjorts i Sovjet. Tror att den har fått många internationella utmärkelser.
Nyfiken på filmen? Här finns den på originalspråket med svensk översättning.Sedan finns det Lasite - lite svårupptäckt ligger det i en en liten återvändsgränd som måste vara Rigas kortaste gata.

medeltida restauranger i Riga
Aklā iela / Pils iela

Riga medeltida restaurang

Utanför Rozengrals står alltid vakter i medeltida kläder och jag tror att många går därför förbi och inte vågar gå in. Men vaktandet ingår i restaurangens koncept.
Restaurangen erbjuder besökare ett medeltida tema där mat, inredning, personalens dräkter och lokalen tillsammans bildar den medeltida atmosfären. Menyn är ganska intressant men inte den billigaste och det sägs att en bit av den medeltida stadsmuren finns här.
Eva på People in the Street har bloggat om Rozengrals om du vill se hur det ser ut inne i restaurangen.

Riga -medival restaurant


Restaurangen Rozengrals ligger på hörnet av Rozena och Kramu iela.

Tyvärr brukar turisterna fastna i Gamla stan eller Vecriga som det heter på lettiska och inte många söker sig bort till stadens riktiga centrum som blomstrade under Lettlands självständighetstider på 1920-och 30-talet.

Om du är intresserad av Lettlands storhetstider promenera förbi Operan till parken Vermanes darzs. Här på gatan Krisjana Barona 12 ligger ett hus som den äldre generationens letter känner till som Benjamins hus.
Här bodde Lettlands första lady. Paret Benjamins som var tidningsmagnater var väldigt inflytelserika på 20-och 30-talet och bjöd in många prominenta personer. Läs hela byggnadens historia här. 
Huset renoverades och i dag finns här Hotel Europa Royale och restaurangen Benjamins.Två gånger om året - höst och vår under restaurangveckan har man möjlighet att inta en trerätters måltid på många av Rigas ledande restauranger. Den speciellt komponerade menyn består av rätter gjorda på råvaror från Lettland och har ett förmånligt pris på 15-20 euro.
Vid ett sådant tillfälle åt jag lunch på restaurangen Benjamins.

restaurant Benjamins - Riga
cheesecake med vallmofrön fyllningOm du är intresserad av Art Nouveau arkitektur och promenerar runt i jugendstil kvarteren kika in på Art Café Sienna. Här drack jag kaffe med en bit tårta i en miljö som tog mig tillbaka till min mormors ungdomstider.  

Art Café Sienna på Strelnieku gatan 4.En bit honungstårta med kaffe och utsikt.


Den vackra jugendstilsbygganden på andra sidan gatan är Stockholm School of Economics.Här kan du läsa mer om jugendstil kvarteren i Riga


Välkommen att följa den här bloggen på Facebook!1 kommentar:

  1. Kul tips och fina miljöer! Vi tyckte att maten i Riga var fantastisk. Besökte flera restauranger där de använde lokala och fräscha råvaror, men på ett kreativt och nytt sätt.

    SvaraRadera