tisdag 30 maj 2017

Singapore - glassigt och mångkulturellt.

Singapore är staden där man för eller senare hamnar i när man reser runt i Sydostasien. Vi tillbringade hela 4 dagar här efter vår resa till Indonesien. Här är vad vi tyckte om Asiens stora metropol.

Singapore är glassigt och fint! Det är mycket som börjar på F- finputsat, futuristiskt, färgglatt, fantastiska foodcourts men också fuktigt och förbud. Så mycket på en liten yta. Svindyrt och billigt.


Att göra i Singapore
Superträden i Gardens by the Bay

bäst i Singapore
Som en porslinsdocka - söt och vacker utan skavanker står den där - framtidens stad med sin putsade fasad. Som den söta bruden i parken som jag nästan trodde var en docka. Jag var tvungen att vänta tills hon rörde sig för att vara på den säkra sidan.


best of Singapore


Man kan inte låta bli att imponeras av alla spektakulära byggnader och futuristiska installationer i Avatar stil.

att se i Singapore
Turistmagnethotellet med trädgården och infinitipoolen uppe på taket.


sevärt i Singapore

Cloud Forest - en gigantisk inglasad trädgård. 

Äkta blomma eller inte? Några Lego fantaster hade varit här.

Saker att se i Singapore

Det är också en stad där gammalt möter nytt även om det där gamla känns lite oäkta. De charmiga gamla kolonialhusen är restaurerade och fint målade som färgglada praliner.

kolonialhus i Singapore


En stad där allt är tillrättalagt med bekvämligheter, ordning och reda. När små förskolebarn går på promenad behöver inte deras föräldrar bli oroliga att någon springer bort. Det är inte så lätt att rymma om man är fastkedjad med andra.


bästa områden i Singapore
Chinatown

När regnet öser ner vilket det ofta gör i Singapore, behöver man inte bli blöt. De höga byggnaderna har rejäla tak längs sidorna och är sammanlänkade eller så kan man förflytta sig inomhus via de eleganta shoppinggalleriorna med caféer, shops och foodcourts.


shopping i Singapore

Singapore måste vara världens renaste storstad. Trots det möter vi hunden i botaniska trädgården med små hundskor på. Att det är skinande rent syns så tydligt i den välfungerande tunnelbanan. Inga lukter, inte en smula på golvet.

med tunnelbana i Singapore

Tunnelbanan är dessutom alltid en intressant plats att spana på folk.
Kvinnor klädda i klänningar storlek petite och ballerinaskor går med näsan ner i sina smartphones som små inställda robotar.

Singapore är också en stad med förbud och varningsskyltar. Det finns tydliga markeringar var man ska stå och vänta. Alla verkar följa regler som finns uppsatta här och där. Ingen sätter sig på de röda stolarna i tunnelbanan som är reserverade åt äldre, barn, gravida inte ens när det är packat med folk.Mat i tunnelbanan - glöm det. Till och med när vi köpte mjukglass ute från en glasskiosk var det ingen som gick sin väg utan alla stannade där för att äta upp sina glassar. Tänk om man skulle spilla ner på de glänsande trottoarplattorna! Kanske man skulle åkt på böter! Vi chansade dock och promenerade med glassen i handen förbi de stora och lyxiga galleriorna.

lyxshopping i Singapore

Sedan finns det faktiskt ett annat Singapore - det mångkulturella Singapore som jag gillar lite bättre.
Det är vackra tempel i Chinatown och Little India. Alla sidenbutiker och caféer i Kampong Glam.
Det är foodcourts med den goda maten från världens alla hörn.

Chinatown i Singapore

Läs mer om mina tips för Chinatown HÄR.


var äta billigt i Singapore

Här i de olika nationaliteternas kvarter  blandas gamla traditioner med nutiden och utgör en stark kontrast till det moderna futuristiska. Här hittade jag färger, dofter, gatukonst och folkliv.

Little India - Singapore

På väg till tempel

Kampong Glam i Singapore
En Bollywood dans spelas in...

Sedan är jag svag för takbarer och i Singapore finns det ingen brist på dem.

bästa takbarer i Singapore
LeVeL33

Innan resan var jag lite skeptiskt till om jag skulle gilla Singapore som jag för länge sedan upplevde som ganska tråkigt men staden har verkligen förändrats. Och även om det är en dyr stad att turista i så gillade jag den.
Jag kunde ju faktiskt resa jorden runt genom att bara besöka de olika stadsdelarna och avsluta kvällen i en äkta city-lover´s anda med en cocktail uppe på någon av Singapores coola takbarer.svensk FIKA i Singapore
Det svenska caféet FIKA

bästa utsikt i Singapore
Sky on 57

Gillar du som jag mångkulturella storstäder, läs även om Kuala Lumpur och San Francisco.


För fler tips om vad man bör se och göra i Singapore följ City-Lover-Reser på Facebook.5 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Singapore verkar väldigt häftigt, är väldigt sugen på att åka dit så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Singapore har verkligen förändrats de senaste åren. Klart sevärt och perfekt att kombinera med ett annat resmål.

   Radera
 2. Ah, jag har haft Singapore under luppen bra längre nu så det kanske bara är dags att göra slag i saken. Fint inlägg, helt klart lockande att åka! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden! Jag har också hoppat över besöket i Singapore vid två tillfällen när vi har mellanlandat där, delvis påverkad av tråkiga minnen från ett kort besök där 1990. Men det var en helt annan stad jag mötte nu och jag är glad att den fick en ny chans. Lite "sterilt"var det förståss.

   Radera
 3. Härliga bilder från en varierad och färgrik stad! Har aldrig varit där, men vill gärna åka dit! Blev ännu mer sugen nu! :)

  SvaraRadera