lördag 10 juni 2017

Bilbao - arkitekternas drömstad.

Bilbao, precis som San Sebastian, hör till den Baskiska regionen uppe i Norra Spanien men till skillnad från San Sebastian ligger inte Bilbao i direkt anslutning till stranden.
Till Bilbao åker man därför inte för strändernas skull utan för att uppleva konst, mat och arkitektur.

Bilbao - Spanien

Staden har genomgått en stor omvandling tack vare att några av världens mest framstående arkitekter har varit med att designa stadens byggnader. Här är vad jag rekommenderar att se och göra i Bilbao:

1. Se byggnader ritade av världsberömda arkitekter. Mest kända är Frank Gehry`s verk Guggenheimmuseet som är en av världens mest hyllade byggnader. Även om du inte är intresserad av konst är byggnaden verkligen en sevärdhet för sig.

häftigast museibyggnader i världen


Det moderna konstmuseet hade länge varit på min önskelista och nu fick jag äntligen besöka det. Planeringen kunde jag dock varit bättre på inför besöket. När vi anlände till Guggenheim möttes vi av en jättelång kö. Gör inte samma misstag.
Köp biljetter online senast ett par dagar innan besöket om du inte vill köa. Notera att måndagar är museet stängt förutom juli och augusti då det är öppet alla dagar i veckan.

The Matter of Time

Interiören är ljus och luftig men mindre imponerande efter att ha sett den fantasifulla och eleganta byggnaden från utsidan.

Hur ser Guggenheim museet på insidan

Särskilt vacker blev den mot kvällen när solen var på väg ner och byggnaden färgades i olika guldnyanser.

Bilbao´s största sevärdhet

Förutom museibyggnaden var det häftigt att se de stora konstverken som PUPPY (den blomsterklädda hunden), TULIPS och den gigantiska spindeln MAMAN.Jag lade märke till att den här konsten fångade även barns intresse. Att spegla sig själv i de färgglada tulpanerna eller stå under en spindel måste nog vara rätt coolt för barn.

museum med modern konst utanför

Vi avslutade besöket med att gå över gatan till Silken Gran Hotel Domine där vi tog hissen upp till takterrassen. En cocktail i solnedgången med utsikt mot Guggenheim och den röda broporten var inte helt fel.

takterrass i Bilbao

Om du promenerar i staden kommer du att upptäcka på flera ställen de snäckliknande tunnelbanestationerna. Dessa är ritade av en annan världskänd arkitekt Sir Norman Foster.

Bilbao´s arkitektur

Ett intressant arkitektprojekt är också det gamla vinlagret (Alhondiga) som har ritats om av Phillippe Starck och grundrenoverats till ett idrotts-och kulturcenter. Det är inte många turister som hittar hit. Jag gillar tanken att förena det kulturhistoriska med det moderna.


I den gamla byggnaden har man kapslat in en modern. Det är svårt att tro att ut-och insidan är samma byggnad. Spana in de olika pelarna.


Efter en promenad i staden visade det sig att Bilbao bjöd på ytterligare enastående arkitektur bland annat spanska klassiker och en del Art Nouveau pärlor.


Tågstation i BilbaoEn vacker barentré och husfasad i jugendstil.


2. Promenera längs floden.

Man kan gå från gamla staden till Guggenheim eller tvärtom och på vägen dit se lite nytt, lite färgglatt och någon enstaka väggmålning.
3. Strosa runt i Bilbao´s gamla stan. Inte den vackraste gamla staden jag har sett utan ganska ruffigt och turistigt.
Besök den stora marknaden vid floden.


4. Missa inte pintxos barer.
Bilbao precis som San Sebastian hör till Baskien och här finns det gott om barer där du kan beställa ett glas vin och plocka till sig olika pintxos. Några av de har dessutom en tjusig interiör - i jugendstil, med väggmålningar eller vacker kakel.


vackra pintxos barer i Bilbao


5. Gör utflykter till andra orter i Baskien. Missa inte San Sebastian.

Det är enkelt att göra resor på egen hand. Även om du inte hyr bil, finns både buss och tåg att resa med. Tågstationen ligger nära gamla staden medan busstationen lite längre bort.


Innan resan till Baskien hade jag svårt att fördela dagarna mellan San Sebastian och Bilbao. Båda lockade med sitt men till slut vann San Sebastian som fick flest dagar för att det var sommar och vi ville bo nära stranden. Därför blev det bara 2 nätter i Bilbao innan vi åkte vidare mot Segovia och
Madrid. Men stannar du fler dagar i Bilbao, så finns det både stränder och natur att upptäcka inte så långt från staden.

PS
Du som vill se mer av arkitekten Frank Gehry´s ritade byggnader, får planera en resa till USA.
Några av hans byggnader finns till exempel i New York. Se mer här:
New York med arkitektens ögon
Han har även ritat den fantastiska konsertbyggnaden i Los Angeles Downtown.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar