torsdag 15 juni 2017

Gili Air - en liten bit av paradiset.

Reser du till Bali eller Lombok missa inte Giliöarna. Under vår resa till Indonesien besökte vi en av dem - Gili Air och fann en liten bit av paradiset. Jag vet inte om jag hade tyckt samma sak ifall vi hade valt den mer livliga ön Gili Trawangan men Gili Air kändes så perfekt för avkopplande dagar vid stranden.

top10 öar för snorkling och bad

På Gili Air tar man dagen som den kommer - badar, snorklar, dyker och chillar på stranden - mer än så finns det inte att göra. Och det bästa med ön är att man kan snorkla från stranden.


paradisstränder på Gili öar

Ön är så liten att man på en dryg timme går lätt runt den. Sen köper man en färsk ananas på pinne, beställer en Bintang öl, borrar tårna ner i sanden och njuter av ledigheten och livet.bästa strand för bad på Gili Air

Vill man inte promenera, finns det cyklar att hyra för här på ön finns inga bilar och inga mopeder. Behöver man transportera bagage är det häst och vagn som gäller.

transport på Gili Air


De flesta reser till Giliöarna med båt från Bali men efter att ha läst så många varningar om riktigt obehagliga överfarter och risken för inställda båtar på grund av vädret, tappade jag som har traumatiska minnen från båtresor, lusten att resa den vägen. Istället åkte vi till Gili Air från Lombok och den överfarten tog bara 15 minuter.

resa från Lombok till Gili Air
På väg till Gili Air från den gröna Lombok.

Giliöarna har ganska stora flod och ebb skillnaderna. När vattnet ibland drar sig tillbaka flera meter är det svårt att bada på grund av de vassa korallerna. Detta ändrar sig hela tiden men det finns sidor där man kan se prognosen för ebb och flod.
Vill du kunna bada när det är extremt lågvatten välj stranden nere vid sydöstra kusten. För vackra solnedgångar rekommenderas öns västra sidan.

stranden på sydvästra Gili Air

Bästa snorklingsvatten på Gili Air

Mellan Bali och Lombok flyger flera bolag och biljettpriset är som lägst 300 kronor. Sedan de byggde en ny väg från Lomboks flygplats i norrgående riktning tar det bara drygt en timme med taxi till Senggigi och lite mer till den norra kusten där båtarna till Giliöarna avgår.

Gili Trawangan (till vänster), Gili Meno och Gili Air (till höger) sedda från Lombok.

Vill man se lite av ön Lombok, kan man kombinera Gili Air med ett par nätter i Senggigi.
En annan utmärkt kombination är Giliöarna för sol och bad och Bali för tempel och kulturupplevelser.
HÄR kan du läsa mer om våra upplevelser på Bali.

Uppdaterad 2018-08-17
Obs! På grund av sommarens jordskalv på Lombok är Gili öarna för närvarande evakuerade.

1 kommentar:

  1. Vi var på gili meno men hann aldrig besöka air eller "tralala".

    SvaraRadera