söndag 27 augusti 2017

5 utflykter att göra från Riga.

Vill du se mer av Lettland än huvudstaden Riga?
Här kommer några tips på dagsutflykter som är lätta att genomföra och som jag rekommenderar att göra, särskilt om man besöker Lettland på sommaren.

sevärt slott i Lettland

Slottet Rundale


80 km söder om Riga ligger Lettlands lilla Versailles - barockslottet Rundale. Det är inte lika pampigt som de andra kända europeiska slott men här får du vandra runt utan att trängas med turistmassorna.
Det finns biljetter till den lilla och den stora slottsrundan, till slottsparken och till hela slottet. Mer info hittar du HÄR.

utflykter från Riga

Att storken har valt att bygga sitt bo uppe på slottets tak är ett gott tecken.


vackraste slottet i Lettland


Slottsträdgården börjar bli vackrare och vackrare med varje år sedan restaureringen av slottet påbörjades och tusentals frivilliga letter (bland dem även min mamma) deltog i planteringen av de lindarna som idag bildar trädgårdens vackra alléer.

vackra slottsträdgårdar i EuropaMan kan ta en guidad tur med golfbilen eller fotograferas i tidstypiska kläder men jag går bara runt och luktar på alla rosor som blommar för fullt i slutet av juli.

Europas vackraste slott


I närheten av Rundale ligger den lilla staden Bauska med sitt medeltida slott.
Sigulda och Turaida.


Sigulda som ligger knappt en timme med bil nordöst om Riga är en annan småstad som ligger vackert belägen vid floden Gauja. Landskapet här är kuperat och blir särskilt vackert på hösten när lönnar skiftar färg till olika nyanser av gult, orange och rött.
När jag gick på gymnasiet brukade jag och mina tjejkompisar varje höst göra något som vi annars aldrig gjorde - skolka från skolan för att ta tåget till Sigulda och vandra längs den guldfärgade ravinen.


Högst upp på kullen reser sig Turaidas borg eller snarare det som finns kvar av den urgamla fästningen.
Jag har kört hit med tonårssonen som har önskat att få se mer av Lettland än bara Riga. Vi klättrar upp i tornet och belönas med en finfin utsikt över Gauja.Efteråt besöker vi butiken i borgens källare och sonen får en silverring med lettisk symbolik - det är trots allt hans namnsdag och i Lettland är namnsdagar viktiga. Butiken Baltu rotas finns även i Riga utanför St:Peterskyrkan.


Cesis 


Ytterligare 30 km i samma riktning som Sigulda ligger Cesis med gamla trähus och den medeltida borgen.


Saulkrasti


Förmodligen har du fått tips om att åka till Jurmala - kurortsstaden med de milslånga stränderna strax väster om Riga. Men lika långa stränder finns öster om Riga som jag personligen väljer framför Jurmala.
När jag reser till Lettland vill jag höra det lettiska språket vilket jag tyvärr inte kan göra i Jurmala då staden blivit omåttligt populär bland besökare från den stora grannen i öster.

Julivädret är definitivt bättre här än i Skåne i år så vi hoppar in i bilen och kör till Saulkrasti vars namn kan översättas till Solkusten.

strand nära Riga

barnvänlig strand nära Riga

Vi parkerar bilen på en sidogata och går de några hundra meter ner till stranden. Jag plockar fram den superbilliga picknickmaten som består av potatissallad för 10 kr och små piroger 2 kr styck, borrar tårna ner i sanden och semesterkänslan infinner sig med det samma.Friluftsmuséet


Precis som Stockholm har Skansen, har Riga sitt etnografiska friluftsmuseum som ligger i utkanten av staden. Det ligger naturskönt i skogen intill en sjö och hit kan du komma med taxi eller buss nr 1 (mot Bergi). Busshållplatsen heter "Brivdabas muzejs" som betyder friluftsmuseum på lettiska.

friluftsmuseum i Riga

Den här platsen är också familjevänlig och inträdet är endast ett par euro. Här kan man gå in i de gamla husen och se hur folk bodde förr i tiden.
Mer info om museet och vad som är aktuellt hittar du HÄR,


Besöker du Riga den första helgen i juni eller augusti missa inte hantverkarnas marknad som är en mycket trevlig tillställning. Man kan fynda smycken av silver och bärnsten, keramik, linkläder och även smaka och köpa mat som honung, öl, cider, bröd och allt är lokalproducerat.


färgglada klänningar av lin


Ett café i det gröna...Mitt tips till dig som vill komma utanför Riga är :

Skippa de dyra gruppturerna. Hyr bil. Bensinen är billigare än i Sverige (10 kr per liter) och inträden till sevärdheter likaså.  Jag hyrde bilen redan på flygplatsen, men man kan också hyra den mitt i centrum. Sixt har till exempel ett kontor på nedervåningen av Radisson Blue Hotell mitt i Riga där jag lämnade tillbaka bilen.


Läs även:
Sommarens bästa utsikt i Riga

Mat och nostalgi i Riga


3 kommentarer:

 1. Just vad jag funderade på häromdagen. Om man åker till Riga, vad mer ska man se runtomkring då tro...? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lettland är ju ett litet land och det finns inte så stora sevärdheter men om man bara ska göra en utflykt då är det Rundale slott det mest sevärda enligt mig. Runt om i landet finns det många förfallna herrgårdar som börjar rustas upp men det tar tid.

   Radera
 2. Så många fina tips! Jag har bara varit i Riga, men tyckte inte det var särskilt trevligt där vid årsskiftet, hade nog varit trevligare på sommaren :)

  SvaraRadera