fredag 8 december 2017

Porto för livsnjutaren - mat, strand och portvin.

Porto är för dig som vill njuta av livet. Här finns inte så många måsten förutom några sevärdheter förstås. Däremot gott om mysiga caféer, rustika restauranger och vinbarer med utsökt portvin på menyn. Se solnedgång nere vid Dourofloden, lyssna på Fado eller låt musiken locka dig till dans på kvarterskrogen.

solnedgång i Porto

bästa stad för höstweekend


Jag har tidigare berättat om mina intryck från Porto men här kommer ytterligare några tips.

Porto är staden där man har stor chans att få sol och värme även på hösten. Du som gillar strand behöver inte åka långt. Stränder finns längs Atlantkusten väster om staden. Sola dagtid eller ta en promenad i solnedgången.

bästa staden att resa till på hösten

Ett lyckat restaurangbesök är en viktig ingrediens på resa, så vart skulle vi bege oss för bästa smakupplevelse i Porto? Vi frågade vår hyresvärd och blev tipsade om ett område med stadens bästa fiskrestauranger.

Stadsdelen Matosinhos ligger i utkanten av Porto. Vi reste dit med taxi men det går lika bra med tunnelbana. Taxiresan gick längs strandpromenaden och vi kunde följa solnedgången under tiden vi småpratade med vår Uber chaufför.
I Matosinhos hamn kommer fiskebåtar in på morgonen med dagens fångst. Här finns också fiskmarknaden där restaurangerna köper den färska fisken som på kvällen tillagas över grillkol direkt på gatan.
Det var verkligen inga flashiga kvarter vi hade kommit till - snarare ett slitet industriområde men vilken god fisk vi åt här.

På restaurangen  Fish Dish valde vi ut en lagom stor piggvar som sedan grillades och serverades tillsammans med potatisen.
En annan kväll gick vi över bron till andra sidan floden - stadsdelen Villa Nova de Gaia. Här ligger många av stadens restauranger samt vinkällare och vinbarer med vinprovning.

saker att göra i Porto

Porto - var äter man middag med solnedgång .

Vi hamnade på en liten restaurang Tempero D´Maria som serverade jättegod mat. Under tiden jag väntade på min grillade bläckfisk gick solen sakta ner över Porto.
Resetips:
Om du som jag är intresserad av gatukonst, passa på och gå ett par kvarter bort och se konstverket Half Rabbit. Den gigantiska kaninen är gjort av återvunnet material. Konstverket hittar du nära vinkällaren Quinta dos Corvos på Rua Dom Afonso III.

gatukonst i Porto


Fika, fika, mera fika...

Det är något vi gjorde med jämna mellanrum under våra promenader i Porto.
Till det tjusiga café Majestic köade turister för att komma in. Vi gick istället till Joia da Coroa på Rua das Flores i närheten av vår lägenhet.

fint café i PortoUnder shoppingpromenaden längs Rua de Santa Catarina upptäckte vi också Fabrica da Nata - ett bageri/café. Här kunde vi se hur de traditionella Pasteis de Nata bakades. Vem kunde motstå en nygräddad bakelse med ett glas portvin för 2,20 euro? Det fick bli avbrott i shoppingen med fika igen.


Så var det där med sevärdheter i Porto. 

Vi kom tillbaka till den lilla bokhandeln i H.Potters anda. Det sägs att J.K.Rowling kom hit när hon bodde i Porto och hämtade inspiration till Hogwarts i Harry Potter böckerna.
Kön hade hunnit bildas igen men denna gången köpte vi biljetter online och fick därmed komma in via snabb-kö.

Livraria Lello  som räknas till världens vackraste bokaffärer har en utsökt interiör med träsniderier och art deco detaljer men tyvärr alldeles för mycket folk.

Bästa sevärdhet i Porto

världens vackraste bokaffär

Harry Potter platser i Europa
En annan sevärd byggnad i Porto är Sao Bento - stadens gamla tågstation. Stor och mörk på utsidan men wow så vacker inne.

se och göra i Porto

Azulejos eller det blå-vita kaklet som täcker många kyrkofasader kan betraktas också som konst. Traditionerna förs vidare - i en annan stil och andra färger.

blå kakel byggnader i Porto


street art i Porto


För dig som vill komma utanför staden finns hela Dourodalen att utforska. Vandringar, vinprovning, båtfärd med mera.

utflykter från Porto


Läs även :
Höstens weekendresa - ladies på vift i Porto

Fler resetips från Portugal hittar du här:
Mamma - dotter resa till Lissabon.

Madeira blommar och vi vandrar.
2 kommentarer:

  1. Åh Porto står verkligen högt på städer att besöka! Känns som det är så mycket att se och äta där :)

    SvaraRadera
  2. Vackra bilder! Takk for tips :)

    SvaraRadera