lördag 10 februari 2018

Konsten att fånga solen i New York på vintern.

Jag reser inte till New York för solens skull men den har ofta påverkat mina besök i storstaden.
På våren och hösten har jag njutit av den, på sommaren flytt den och på vintern letat efter den.

New York på vintern
Central Park i januari

Central Park i april

West Village i oktober

Det gjorde verkligen skillnad att gå den där promenaden i strålande sol när termometern visade minus grader i världens metropol. Därför delar jag med mig några tips om var och när du kan hitta solen i New York på vintern.


Jag brukar följa väderprognosen när det närmar sig avresan för att få en uppfattning om vad jag kan förvänta mig för väder i New York. Den kommer så klart att ändras men några dagar innan brukar Accuweather.com ha rätt så bra live-prognoser om eventuella vinterstormar eller högtryck på väg mot New York.
Väl på plats måste man ta dagen som den kommer.

Strålande solsken? 
Skippa shoppingen eller museibesöket och gå där solen finns.
Den finns oftast i stadsdelarna med lägre byggnader - West Village, East Village, Soho, Lower East Village eller längs med vattnet Hudson River och East River.

Den finns också i stadens parker som den trevliga Washington Square Park. Här kan man se de nyfikna ekorrarna som inte är rädda för närkontakt bara de tror att mat finns i närheten.

soliga platser i New York på vintern


En solig dag är perfekt för ett besök i Central Park antingen för en promenad eller skridskoåkning på Wolman Rink. En underbar upplevelse som bjöd på en del skratt. Även om du inte tänker leka Bambi på isen, är det en bra plats att njuta av solen på vinter.

Vad göra i New York på vintern?

Molnigt på morgonen men solen väntas titta fram på eftermiddagen? 
Då är chansen stor för en vacker solnedgång som ofta blir häftigare men molnen på himlen. Eftermiddagssol betyder också att jag väljer promenera på den västra sidan av Manhattan det vill säga den som vetter mot Hudson floden.En fin eftermiddagspromenad får man om man följer The High Line. Här finns både skuggiga och soliga partier för att det byggs nya byggnader längs sträckan men kvällssolen bjuder på vackra färger och solnedgång över Jersey City.

solnedgång - HIgh LIne - New York

bästa promenader i New York - High LIneSoligt på förmiddagen?
Då tar man tunnelbana ner till Manhattans södra spets och promenerar förbi pirarna längs East River mot Brooklyn Bridge. Här får man njuta av solen som inte skyms av några skyskrapor.
Dagen vi gick här hade temperaturen svängt från minus 6 till plus 6 i mitten av januari och folk passade på att njuta av den tillfälliga värmen på sin lediga dag.
När jag är i New York tar jag alltid reda på vilka tider som solen går upp och ner.

Av erfarenhet vet jag att de första dagarna i staden vaknar man så tidigt att soluppgången missar man inte. Det är en utmärkt tid på dagen att ge sig ut på en promenad antingen som förstabesökaren längs Broadway hela vägen ner till Downtown eller vid senare besök till platser som man har lärt sig ska besökas innan andra kommer dit.
Men, - jag är en kvällsmänniska och föredrar att se solen gå ner.

Jag har tidigare skrivit om New Yorks sevärdheter som jag har besökt i skymningen.
Ett av dem är att åka upp i One World Observatory strax innan solnedgången och se hur hela Manhattan färgas av det gyllene ljuset och lyses upp av nattbelysningen.

bästa utsikt över Manhattan

En annan plats är att invänta solnedgången från Brooklyn sida, antingen närmast Brooklyn Bridge eller längs Brooklyn Hights Promenade. Det har jag gjort vid fyra olika årstider och tycker att bäst är det på sommaren eller en varm vår/höstkväll.
På vintern är det kallt och blåsigt även om färgerna känns ännu häftigare.


Vintertid är det bättre att se solen gå ner från någon av stadens takbarer. Senast förra månaden hittade jag en ny favorit i Lower East Side. Hotellet Public har en stilig takbar med 360 graders panorama över de södra delarna av Manhattan.


En annan klassiker som vi besökte i januari är 230-Fifth Rooftop Bar som på vintern lockar med sina igloos på takterrassen. Vi kom hit lagom till solen var på väg ner.

bästa takbar för solnedgång i New York

Uppe på taket konstaterade jag att den fantastiska utsikten får man inte inne i de igloo-liknande tälten. Det kändes inte heller så lockande att sitta där inne i minusgrader även om de var uppvärmda och man fick varma filtar. Vi följde solnedgången våningen under i en skön soffa och avslutade besöket med att gå ut på terrassen när det blev mörkt.Ett sista tips är att bo lite högre upp för att få större chans att se solen. Undvik rummen på de nedersta våningarna som i New York ofta vetter mot en mörk innergård. Även om du har bokat det allra billigaste rummet kontakta hotellet strax innan resan och be om ett rum högre upp och med utsikt mot söder.

Utsikt i gryningen från vårt rum på Hampton Inn Manhattan-Chelsea / våning 12 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar