söndag 25 februari 2018

Med tåg till Comosjön - en sagolik tågresa.

Ibland är det värt att ta en omväg till resmålet.
Förra sommaren gjorde jag en av Europas vackraste tågresor genom sydöstra Schweiz över det mäktiga Bernina bergspasset.


Europas vackrasate tågresa

Vår slutdestination var Comosjön i norra Italien på bekvämt avstånd från Milano men istället för att flyga till Milano tur och retur, valde vi att flyga till Zürich och färdas till Italien med tåg.

Zürich

Vi åkte Bernina Express-turen som går från Chur till Tirano och som körs av Rhätische Bahn. Den räknas som en av världens vackraste tågresor och är med på UNESCO:s världsarvslista.

fantastisk tågresa i Schweiz

Schweiz är dyrt och att åka tåg inte heller billigt men efter lite sökning på nätet hittade jag hur man reser billigare. Hemligheten var att åka med de lokala tågen längs samma sträckan.
Då och då fick vi byta tåg men alla byten skedde väldigt smidigt från samma perrong. Det var bara att byta perrongens sida. Schweizarna kan det där med tåg. Inga förseningar eller ändrade peronger. Skulle ett tåg inkomma lite sent, väntade det anslutande tåget på passagerare.


Den bästa bonusen med att resa med de regionala tågen var möjligheten att öppna fönstren. Den första sträckan vi åkte hade tåget panorama vagnar där man satt med ansikte vänt mot fönster. (se videoklippet nederst)Man kan också åka med den dyrare Glaciärexpressen men vi hade ingen lust att trängas med amerikanska och japanska turister som sitter som fastklistrade vid fönster med systemkameror storlek XXL och skymmer den vackra utsikten.


Tågresan gick genom ett sagolikt vackert landskap - dalar med gröna ängar, små alpbyar och turkosa sjöar. Vi hann inte räkna men det var väldigt många tunnlar och broar vi passerade.

Den sista biten åkte tåget väldigt sakta genom den sträckan som byggdes i den isolerade delen av alperna.


Vi hade landat i Zürich på morgonen och kom till Tirano vid italienska gränsen på eftermiddagen.

Efter en kaffepaus med glass på torget utanför de två tågstationerna ( den schweiziska och den italienska) bytte vi till Trenitalia tåg som tog oss ner till Varenna vid Comosjön.
Vi hade rest med tåg hela dagen men vilken extraordinär resa det blev!

Den italienska tågstationen till vänster - den schweiziska till höger. 


Framme i Varenna promenerade vi ner till hamnen och därifrån var det bara en kort båtresa över till Bellagio som var vår slutdestination.

HÄR på kartan kan du se vår resväg.Resetips:

HÄR är sidan där jag hittade all information om tåglinjer, priser och hur man köper biljetter, med bilder och detaljerade beskrivningar. Här finns även länkar för att boka billiga tågbiljetter bland annat hos den tyska Bahn.de.

Ett par månader innan avresan bör det finnas även supersaver biljetter hos SBB.

Man kan också åka turen med Glaciär Express som börjar i den sydvästra delen av de schweiziska alperna och ansluter i Chur. HÄR kan du söka information om det.

Väljer du att resa med den dyrare Bernina Express och gillar att fotografera? Då kan det vara bra att veta att de fina panoramafönstren inte går att öppna. Fördelen är att du inte behöver byta tåg.
 Rhätische Bahn hemsidan finns en del erbjudanden om man reser under lågsäsongen.

1 kommentar:

  1. Waow verkligen fantastiskt vackert! Vi har också rest tåg i Schweiz och det var sagolikt fint!

    SvaraRadera