söndag 4 februari 2018

Att resa till New York på vintern - hiss eller diss?

Jag hade aldrig varit i New York på vintern och att resa dit i mitten av januari kändes lite som att resa till en ny stad. Skulle jag tycka om det eller inte?

Jag mindes vad min morfar skrev om New Yorks kalla vintrar, om kylan som dödade hans rosor i trädgården.
Mycket riktigt, bara någon vecka innan vår avresa läste jag på nyheterna om kallfronten som hade dragit fram till USA östkusten, om inställda flyg och snöovädret. Men stormen drog vidare och vi kom till New York som planerat.


De flesta stora sevärdheterna hade vi sett så denna gången blev det:

  • Promenader med lite nytt och gammalt.


Washington Square Park

World Trade Center - Oculus


West 33rd Street

Flatiron building vid Madison Square Park  • Fika och äta på några mysiga caféer och restauranger.

Once Upon a TartLa Lanterna di Vittorio

  • Skridskoåkning i Central Park.
230 Fifth Rooftop bar

The Roof

  • En hel del gatukonst

  • Några hemliga barer - så kallade speakeasys.

Här är mina tips om 3 hemliga barer.

Le Boudoir speakeasy

Dear Irving speakeasy

  • Lite shopping hann vi också med. Dollarn hade sjunkit - hurra för det. 


  • och så fick vi se Figaros Bröllop på Metropolitan Opera samt Peter Jöback uppträda i Broadways klassikern The Phantom of the Opera i samband med musikalens 30-års jubileum. 

Metropolitan Opera House

Blev det då hiss eller diss att resa till New York mitt i den mörkaste och kallaste tiden på året? 

På plussidan:

Januari är den billigaste tiden på året att resa till New York. Det betyder mycket lägre priser på hotellrum än under andra perioder. Vi blev väldigt nöjda med priset och läget för vårt hotell på W24th Street.

Hampton Inn Manhattan-Chelsea


Under vår vistelse pågick "Broadway week 2 för 1" vilket gav oss billigare musikalbiljetter.


Många butiker hade REA.Runt Time Square och i Midtown är det alltid mycket turister men på andra platser i staden var det ganska folktomt. Den annars så besökta High Line var nästan öde när jag promenerade här en januari eftermiddag.


Att komma in på restauranger och barer var lätt och vi bokade aldrig i förväg. På takbarer där det krävdes reservation för att få ett bord gick det bra att boka det på plats.Det kändes som vi fick fler ljustimmar här än hemma vid samma tidpunkt. Vi vaknade med solen 7.15 och det började skymma vid 17-tiden.

På minus sidan:

Det var kallt i New York i mitten av januari. Varma kläder, mössor, vantar kom väl till användning. Ändå hade vi helt okey temperaturer med allt mellan minus 6 till plus 6 och soligt de flesta av veckans dagar.


För den som gillar att fotografera är vintern kanske inte den optimala årstiden att besöka New York. Vinden och fukten gjorde att minus 6 grader kändes det dubbla när jag skulle ta bilder.


De varma vinterkläderna försvårar shoppingen. Att klä av alla lager för att prova kläderna var inte så lockande så vi satsade på skor och ytterkläder.


Vädret kan ställa till med inställda tåg och flyg. Som tur flöt flygtrafiken som vanligt när vi reste men det kan vara bra att veta vad som gäller om flyget skulle bli inställt.

Lågsäsong i New York innebar också underhållningsarbeten i tunnelbana med begränsad trafik på vissa stationen under helgerna.


På vintern är de redan skuggiga avenyerna ännu mörkare eftersom solen har svårt att tränga sig in förbi alla höghus.
Läs här om hur man fångar solen i New York på vintern.


Kort sammanfattat tycker jag ändå att till New York kan man åka när som helst på året för att här finns upplevelser och saker att göra oavsett årstid eller väder. Dock kan det vara bra att ta reda på lite om vad man kan förvänta sig av vädret och aktiviteter på vintern.

Winter Village i Bryant Park

Det kan också vara smart att planera sitt boende utifrån de aktiviteterna man planerar att göra.
Jag tyckte det var smidigt att bo nära shoppingen så att vi snabbt kunde ta oss tillbaka till hotellet för att droppa av inköpskassarna. Närheten till flera tunnelbanestationer var också bra för oss som brukar åka tunnelbana i New York.

Union Square

Att det skulle bli kallt i New York blev ingen överraskning men jag hade inte väntat mig så många soltimmar. Faktum är att under en vecka i New York fick vi se mer sol än under hela vinter hittills hemma i Skåne...
...och solnedgångarna var fortfarande fantastiska!

solnedgången från 230-Rooftop Bar

HÄR kan du läsa om att resa till New York på hösten. 

Här kan du läsa om att resa till New York på våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar