fredag 23 mars 2018

9 slott för resa med barn.

Planerar du sommarens resa med barn och har en liten riddare eller prinsessa som drömmer om att få se ett äkta slott?
Ta en tur till några av Europas fantastiska slott och borg. 

Portugal - sagoslottet Pena i Sintra.

Slottet är en riktig fröjd för ögat med sina många torn, glada färger och vackra kakel. Slottet ligger på en höjd med en fantastisk utsikt från de många utkiksplatserna. Här kan man leka prinsessa för en dag. Nås enkelt med tåg från Lissabon.
HÄR kan du läsa mer om vår resa till Lissabon och Sintra.Frankrike - Chateau d´Ussé

Det här är ett riktigt Törnrosa sagoslott och ligger i Loiredalen, väster om Tours. Slottet verkade vara mycket populär bland franska barnfamiljer när vi besökte det i början på augusti.
Läs mer om Loiredalens slott HÄR.Newschwantstein slott i södra Tyskland.

Det här slottet i södra Bayern passar för den som vill göra ett stopp på vägen ner till Sydeuropa.Vi besökte slottet i december och det dystra vädret bidrog till ett förtrollat intryck.Tower of London

Den här borgen vid Themsen i London har en del upplevelser för de yngsta besökarna. Se de kungliga juvelerna eller delta i någon av de aktiviteterna som arrangeras för barnen. 
Om ditt barn kan engelska (alternativt kan du översätta), är det roligt att följa med på en gratis tur med en guide som berättar läskiga historier som utspelades på slottet under medeltiden.Spanien - Alcazar de Segovia.

Det här slottet som ligger utanför Madrid är ytterligare ett Törnrosa slott. Nås med snabbtåg (30 min) eller bus (1 timme) från Madrids centrum.
Läs mer om Segovia HÄR.
Skottland - Edinburgh slott

Inget sockersött sagoslott utan en borg med kanoner, en mörk historia och ett fängelse att besöka.
Läs mer om vår resa till Edinburgh HÄR.Danmark - Rosenborgs slott och park i Köpenhamn.

Slottets skattkammare med de kungliga juvelerna brukar locka de yngre besökare. Efteråt kan man springa av sig i slottsparken Kungens Have och kanske ha picknick där.
HÄR är fler tips om sevärt i Köpenhamn.

De stora kända slotten som Versailles i Paris och Schönbrunn i Wien är förstås imponerande och bör besökas med de äldre barnen men för de yngsta barnen kan dessa upplevas som platser med mycket folk, väntetider, långa promenader. Dessutom ser de inte ut så som ett slott enligt barns fantasi borde se ut.Besök i stället de mindre slott. Tänk Rapunzel, Törnrosa eller Elsa. Moseldalen i Tyskland och Loiredalen i Frankrike är två regioner i Europa som är rika på sagoslott.

Här är 2 barnvänliga slott längs Loirdalen i Frankrike:
Chateau le Rivau . Med sagohörnan i trädgården och Rapunzels fläta hängande från slottstornet lockas de små besökare att leva sig in i sagornas värld. Ett trevligt café där man kan fika med vackra påfågel finns också.
Chateau Langeais har en riktig riddarport. I trädgården finns även en koja byggd i trädet där barnen kan leka.


Läs även tips om:
Slott i Skåne

Slott och borgruiner i Lettland
1 kommentar:

  1. Av detta har vi bara sett Neuschwanstein. Även om jag är vuxen skulle jag vilja se de andra också :) Vi har tipsat om några coola ställen här: http://www.freedomtravel.se/2017/11/8-coola-borgar-och-slott-i-europa/

    SvaraRadera