fredag 16 mars 2018

Lombok - Balis orörda granne - så nära, så annorlunda.

Bali och Lombok - två indonesiska grannöar men som två olika världar.
Bali marknadsförs som mystikens ön med tempel och stränder, yoga och surfing medan det skrivs nästan ingenting om Lombok som har lika vacker natur som Bali.

Lombok - grannön till Bali

Exakt för ett år sedan reste vi till Bali och besökte då även Lombok.
Första dagarna tillbringade vi vid den vackra stranden Selong Belanak i söder.


bästa stranden på Lombok

Selong Belanak stranden är lång, bred och folktom förutom några surfare. Här badar man, tar en lektion i surfing eller unnar sig en massage på den strandnära resorten.
I närheten av Selong Belanak var det svårt att hitta boende. Precis vid stranden låg bara en dyrare resort men efter lite sökning på nätet hittade vi Seven Havens residens. Det nyligen byggda huset bestod av 3 rum, matsal samt terrass med pool och låg en bit (700 m) från stranden uppe på en kulle.

lyxigt boende i Lombok


Första natten blev en mindre chock för oss när under hela natten hördes det böneutropen från minareterna i området. Senare fick vi förklarat för oss att just den natten hade varit en speciell religiös högtid.

Risfält efter risfält

Seven Havens fick vi det bästa bemötandet av Julia som gjorde allt för att vi skulle trivas. Skjutsade oss till den närmaste marknaden eller stranden, fixade middagen "hemma", gav oss tips om utflykter och stannade för ett samtal när hon märkte att vi var intresserade av att höra hennes tankar om Indonesien.


Undrar vad det var för tobak som den här glada mannen sålde på marknaden...


Att bo uppe på kullen hade sina fördelar - UTSIKTEN! Vackraste panoramavy på morgonen och ännu vackrare på kvällen.
Ett underbart ställe men endast för den som inte räds de objudna gästerna som kom på besök tidigt på morgonen.
Julia hade instruerat oss att hålla avstånd och inte mata aporna. Smarta var de, visste precis var skålen med sockret stod i matsalen. Stod dörren på glänt passade den modigaste av dem norpa åt sig sötsakerna.
På kvällen upptäckte vi också några andra mindre djur som gjorde läten så fort solen hade gått ner.De flesta turisterna hamnar i Senggigi på västra Lombok där det är nära paradisöarna Gili Air, Gili Meno och Gili Trawangan. Här finns ganska gott om boende i olika prisklasser. Eftersom det var lågsäsong unnade vi oss ett lite lyxigare hotell - Qunci Villas som låg strax norr om Senggigi.

lyxigt boende på LombokStranden i Senggigi går inte att jämföra med Selong Belanak men läget är bra med närheten till Giliöarna och huvudorten Mataram.

En smal strandremsa med mörkare sand av vulkanaska

Vår ursprungsplan att tillbringa några dagar på Gilis ställde vi in på grund av vädret. Vi reste i mars då det fortfarande är regnsäsong i regionen och när havet är stormigt ställs båtarna in.


Istället blev vi kvar på Lombok och fick se hur den balinesiska minoritetsbefolkningen firade sin Nyepi dag i Mataram. Till skillnad från Bali där allt var stängt på nyårsdagen och man fick sitta inomhus i mörkret, pågick livet som vanligt här i Lombok men vi fick ändå uppleva lite av festligheterna.


När solen kom tillbaka gjorde vi en dagsutflykt till Gili Air och gillade det vi såg.
HÄR kan du läsa om Gili Air.

Det gröna Lombok 

Hur kan det komma sig att Balis mediokra stränder lockar så många besökare när bara kort väg österut finns mycket vackrare stränder som är nästan folktomma?

Beror det på sämre infrastruktur och hotellutbud eller kan det vara så att Lombok till skillnad från Bali är muslimsk ö med striktare alkoholpolicy och är kanske inte den platsen dit festsugna besökare från landet "Down under" vill resa till? Det återstår att spekulera.Ön saknar de vackra templen som Bali har men risfälten, vattenfallen och en mäktig vulkan att bestiga finns även på Lombok för den som söker äventyr. Här finns lugnet och få turister.

stranden i Senggigi med små restaurangerFörändringen är kanske på gång.
Lombok har fått en ny flygplats som ligger mycket närmare de södra stränderna än den gamla flygplatsen. En ny väg har byggts ut som gör att resvägen till hamnen där båtarna till Giliöarna avgår har förkortats. Det finns gott om BlueBirdTaxi-bilarna som kör på taxameter.
På residenset mötte vi tre unga män som hade köpt mark intill den folktomma stranden och snart skulle där ett nytt hotell byggas.
Mer om vår resa till Bali kan du läsa HÄR.

Tips på vad man kan göra i Singapore hittar du HÄR
1 kommentar:

  1. Håller med om att det skrivs mycket mindre om Lombok. Inspirerande och lockande bilder! Efter detta skulle jag kanske hellre välja Lombok :)

    SvaraRadera