torsdag 8 mars 2018

3 hemliga barer i New York.

När man är i New York under en varmare årstid är det takterrasserna som gäller på kvällen. Då känns det inte så lockande att söka upp en bar i någon hemlig källare.
Men på vintern är det en perfekt avslutning på dagen att söka sig till en mysig hemlig bar där man serveras originella cocktails och sitter bland New Yorkare som träffas efter jobbet för lite socialt umgänge.

Här är 3 speakeasys eller hemliga barer som vi besökte i New York. 1. Garfunkel´s  i Lower East Side. 


Baren har ingång via restaurangen The Burgary. Den roliga dekoren syftar på de två kriminella bankmännen Garfunkel och Tauster som tydligen hade sitt kontor i det här huset runt 1920-talet. 

När vi hade ätit upp våra supergoda hamburgare eskorterade personalen oss via den hemliga dörren uppför trappan till Garfunkel´s. Här var det nästan fullt och därför kändes det inte bra att ta några smygfoto med mobilen. Mörk och mysig, inredd med sköna soffor och 20-tals känsla verkar baren vara ett ganska populärt ställe för lokals.

Bokning rekommenderas. Se bilder och drinkmeny på Garfunkel´s hemsida. 


2. Dear Irving nära Union Square.


På vägen till restaurangen Pete´s Tavern passerade vi trappan som jag kände igen från Annas blogg "New York - My Bite of the Big Apple".
Jag fick genast idé om att gå hit efter middagen men för säkerhets skull ringde vi på dörren för att kolla om vi behövde boka. Nej, det var en tisdagskväll och mitten av januari så det skulle bli en lugn kväll - vi var välkomna att droppa in senare på kvällen. Och det gjorde vi.
Så tack Anna för tipset - Dear Irving är en väldigt trevlig bar med flera rum i olika tidsepoker, skön stämning och goda cocktails.


Butlers service - en annorlunda men mycket god variant av Manhattan med armagnac.


3. Le Boudoir i Brooklyn.


Hit kom vi efter att tittat på solnedgången vid East River i Brooklyn.

Ingången till baren är inne i den franska restaurangen Chez Moi  och inte den knallrosa dörren en trappa ner utanför som vi försökte att öppna. Gå in i restaurangen och leta efter en lönndörr som ser ut som en bokhylla - den riktiga ingången.


Inne i La Boudoir möttes vi av en trevlig kvinnlig bartender Franky som mer än gärna berättade om idén till baren med tema Marie Antoinette.


Varma färger, mörkröda plyschsoffor, speglar och taket som ska påminna om Versailles parkettgolv.


Vi hade ingen aning om vilka cocktails vi skulle beställa men det fixade Franky. Efter att förhört oss om vilka smaker vi gillar - sött, syrligt mm  kom hon tillbaka med två väldigt goda drinkar till oss.

Vi hade träffat på en duktig bartender men också en intressant personlighet. Med rötter i Jamaica, språkkunnig och intresserad av andra kulturer. Franky hade även varit i Sverige som domare på bartender tävlingar och kände till och med mitt lilla hemland Lettland.

Efter att kommit hem från New York googlade jag och fann den här artikeln om Franky.Här på Le Boudoir precis som på andra speakeasys serveras inte de vanliga bardrinkarna utan cocktails efter gamla recept och egenkomponerade nykomlingar.
Här kan du se drinkmeny på Le Boudoir.PS
Idag är barer bakom en lönndörr inte längre så hemliga. Ofta skrivs det att man behöver uppge ett lösenord men ingen av de tre barer vi besökte hade det. Däremot kommer man inte in själv utan måste bli insläppt av personalen via en speciell dörr. Det är en del av konceptet.

Tips:
Följ gärna på instagram eller facebook de barer du vill besöka för aktuella updatets om vad som är på gång. Vi missade till exempel att det är livemusik-måndagar på Le Boudoir.Läs också om Konsten att fånga solen i New York på vintern.

1 kommentar:

  1. Åh, vad kul att du tipsar om hemliga barer i New York! Jättekul att du följde mitt tips och stort tack för länken!

    Jag har faktiskt just i dag skrivit mer om vem Irving var! :)

    Den där baren i Brooklyn blev jag väldigt nyfiken på. Så nu är det min tur att tacka dig för tips! Borde nog leta upp den på nästa New York-resa.

    Lösenord har jag bara varit med om en gång, på Apothéke när de har prohibtion night en kväll i veckan.

    SvaraRadera