söndag 13 maj 2018

Paris för kulturnördar.

Varför skulle jag resa till Paris igen om jag redan varit där ett par gånger, frågade en bekant nyligen mig. Ännu mer förvånad blev hon när jag sade att jag inte kunde franska. "Är de inte lite otrevliga där mot dem som inte kan franska?"
Vad är det då som lockar mig till Paris och hur klarar jag mig där utan att kunna franska?

ett annat paris

Paris är enligt mig staden (precis som London och New York) som upplevs bäst under det andra och tredje besöket. Då har man redan sett alla stora sevärdheter och kan någorlunda orientera sig i staden.

Nu finns det tid för att njuta av staden på riktigt - man strosar runt i de mysiga kvarteren och fikar på caféer eller cyklar och har picknick om vädret tillåter. Här kan du läsa mer.


Dessutom har Paris ett enormt kulturutbud och det finns alltid något spännande på gång. Konst finns också hela tiden närvarande när man vandrar runt i staden.

Stravinsky fontänen utanför Centre Pompidou

Skulpturen Écoute (lyssna) utanför Les Halles

Place du Tertre i Montmartre


Den här gången var det just ett kulturevenemang som förde mig till Paris. Jag hade länge velat besöka det relativt nybyggda konserthuset - Philharmonie de Paris och det kunde inte bli bättre än att just toppdirigenten Andris Nelsons (född i Riga som jag) skulle uppträda där.Ett fantastiskt modernt konserthus. Park La Villette

Dessutom pågick en utställning med konst från de Baltiska länderna på Musée d'Orsay som jag gärna ville se.Väl på plats i Paris fick vi ett tips om en annan utställning som nyligen hade öppnat i staden.
Vi begav oss till Atelier des Lumiéres - inhyst i en grå byggnad på Rue Saint Maur i 11:e arrondissementet. Vem kunde ana att därinne väntade en alldeles extraordinär konstupplevelse.

Paris-måsten just nu

Det var som att kliva in i ett gigantiskt konstverk där bild och musik sammanstrålade i en magisk upplevelse med hjälp av digital projektionsteknik.
Utställningen som är vigd åt Gustav Klimt och Friedensreich Hundertwasser kommer att pågå till den sista december 2018 och rekommenderas varmt för ung som gammal.Det här är till exempel ett fantastiskt tillfälle att introducera konst för barn. Vi såg flera små besökare som började spontant dansa till de rörliga bilderna och verkade uppskatta det de såg.

Paris tips för barn

Tips: Köp biljetter online så slipper du stå i den långa kön. Vi köpte våra biljetter kvällen innan när vi visste vilken tid som skulle passa oss bäst.

Här kan du boka biljetter och hitta annan information:
www.atelier-lumieres.com
Här kan du läsa mer om utställningen.Hur gick det då med bemötande i Paris? Alldeles utmärkt även denna gången.
Jag har redan från det första Parisbesöket lärt mig att man öppnar många dörrar genom att hälsa alla med ett Bonjour, tilltala med Madam eller Monsieur, le och visa intresse för deras kultur och stad samt tacka med Merci och säga Au revoir när man går. Sen skadar det inte att kunna be om notan när man har ätit på restaurangen. Med dessa få ord kommer man långt i Paris - är min erfarenhet.Här kan du läsa om mina tidigare besök i Paris:

Mamma-dotter resa till Paris.

Paris i repris - slott, tennis och lite annat.

1 kommentar:

  1. Spännande Paris-bilder! Jag har inte varit i Paris sedan jag var 14. Borde förstås åka dit igen! :)

    SvaraRadera