fredag 1 juni 2018

10 saker att göra och uppleva i Paris.

Att komma tillbaka till Paris betyder alltid nya upptäckter - nya gränder att strosa runt och nya kulturupplevelser. Men så finns det de där sakerna som man bara måste göra om igen.  För mig är det att besöka Luxembourgträdgården, se staden i kvällsbelysning samt äta confiterad anka och makroner.
Här är 10 tips på saker som måste upplevas i Paris.

bästa parken i Paris

1. Luxembourgträdgården - lagom stor grön oas mitt i storstaden.Enkel prisvärd lunch med confiterad anka i mysiga Marais.2. Promenera runt i de mysiga Marais kvarteren.

3. Stanna till vid torget utanför Centre Pompidou. 

Även om du inte tänker besöka museet för samtida konst  är det en vacker plats att fika eller bara titta på de färgglada skulpturerna i Stravinsky-fontänen.
4. Promenera, åk båt eller cykla längs Seine.
5. Eiffeltornet är så mycket bättre att uppleva på avstånd 
- antingen från Montparnasse tornet i skymningen eller en strålande varm dag med picknick på gräsmattan i Park Champ de Mars.Till picknick kan man köpa lite jordgubbar, ost och kex på Rue Cler som brukar ha marknad på lördagarna, samt något sött från ett franskt konditori. Vi köpte ett par goda marängbakelser på Aux Merveilleux.6. Att se Paris i nattbelysningen är också ett måste enligt mig.

Har du läst Dan Browns bok Da Vinci-koden om jakten på den heliga graalen? Stanna till vid glaspyramiden utanför Louvren för lite mystisk stämning och återupplev händelserna i boken.


Promenera över broar och glöm inte att rikta blicken mot Eiffeltornet när klockan slår heltimme.7. Tillbringa en eftermiddag i Montmartre.

Det brukar vara ganska mycket turister där men man kan gå bort från torget med konstnärer ( Place du Tertre) och upptäcka mysiga gator.

Sen köper man en frappuccino och dricker den på trappan nedanför basilikan Sacré- Coeur med hela Paris framför sina fötter.


8. Besök Latinkvarteren.

Det är nära katedralen Notre Dome och den vackra kyrkan Sainte Chapelle, och på kvällen sjuder kvarteren av liv. Här finns också restauranger och caféer där du får känslan av att ha färdats tillbaka i tiden.Vilken fröjd för ögat det var att äta middag på en äkta Art Nouveau restaurang. Bouillon Racine är en av de autentiska restaurangerna från Paris i början på 1900-talet. Så vacker interiör!9. Ta del av gratis kulturupplevelser i Paris. 

Många museer har till exempel gratis inträde den första söndagen varje månad. Då kan man passa på att se de vackra tavlorna av franska impressionister på Musée d'Orsay.
Eller besök museet bara för att se den vackra gamla järnvägsstationen Gare d´Orsay som är sevärdhet i sig.


För den som är under 26 år och medborgare i ett EU-land är inträdet gratis alltid.10. Cykla om vädret tillåter.

Paris Metro (tunnelbana) är ett utmärkt transportmedel att ta sig från punkt A till punkt B särskilt vid dåligt väder eller när man ska passa en tid men cykel ger frihet och nya upptäckter.

Det var mycket lättare att cykla i Paris än jag trodde. Det finns tydliga markeringar för cyklister och det är billigt att låna cyklar. Undvik de stora boulevarderna så kommer du se många charmiga gator.


Vi testade de gula Ofo-cyklarna som lånas med hjälp av en app. Till skillnad från de andra lånecyklarna som Velib där man måste leta upp de stationära cykelställen för att parkera sin cykel, kan man ställa Ofo cykel där det passar en (gärna synlig för nästa användare) och låsa den genom att skanna av koden i appen. Så smidigt!Ladda ner Ofo appen. På kartan syns var du kan hitta den närmaste parkerade cykel. Skanna av koden som finns på cykeln med hjälp av appen och cykellåset går upp.

Vi betalade i förväg för 1-dags lån vilket betydde att vi kunde cykla längre tid åt gången under de 24 timmarna. För 2,90 euro kunde vi cykla ett helt dygn med max 4 timmar i sträck.

Oftast cyklade vi någon timme och när vi ville bli av med cyklarna, ställde vi dem på en lämplig plats och låste med appen, och senare letade upp nya. Det var inte heller så svårt att hitta två cyklar på rad.Slutligen ett tips för att komma i stämningen inför Parisresan:
Läs en bok eller se en film som utspelar sig i Paris innan du reser i väg. Du kommer att upptäcka staden med andra ögon.

Några av mina filmfavoriter är:

  •  Midnatt i Paris
  •  En oväntad vänskap 
  • Amelie från Montmartre
  • Ratatouille 
  • Julie&Julia
De två sistnämnda är för den som gillar fransk mat.

En bok som jag rekommenderar att läsa är Sarahs nyckel - en gripande berättelse om lilla Sarahs livsöde.

Här är mina tidigare tips på saker att göra i Paris.


HÄR kan du läsa om andra storstäder jag har cyklat i.
1 kommentar:

  1. Inspirerande! Jag har inte varit i Paris sedan jag som 14-åring stannade med bussen som tog oss språkreseungdomar mot England ;) Kanske dags för ett nytt besök snart ;)

    SvaraRadera